Drechterland wil niet samen met Hoorn

ingevoerd op 26-2-2009

De gemeente Drechterland ziet niets in de fusieplannen van de Gemeente Hoorn en die van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Volgens B&W en de fractievoorzitters van Drechterland is er geen noodzaak voor een samengaan met Hoorn en/of Enkhuizen.

Drechterland ziet geen noodzaak tot fusie
In het provinciale voorstel wordt Drechterland ingedeeld bij het stedelijk gebied van West-Friesland, bestaande uit de gemeenten Enkhuizen, Hoorn en Stede Broec. De provincie wil dat deze gemeenten binnen enkele jaren gaan fuseren tot één of maximaal twee gemeenten. Komen de gemeenten niet vrijwillig tot overeenstemming, dan overweegt de provincie een herindeling af te dwingen per 1 januari 2013.

Standpunt
Na overleg met de fractievoorzitters stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor, om Gedeputeerde Staten te berichten dat de noodzaak tot fusering op korte of middellange termijn voor de gemeente Drechterland ontbreekt. Bij de vorming van de huidige gemeente Drechterland in 2006 is ook door de Provincie en het Rijk aangegeven dat de bestuurskracht van de nieuwe gemeente voor de eerstkomende 10 à 15 jaar voldoende is. In de praktijk is niet gebleken dat hierover inmiddels anders geoordeeld zou moeten worden. Ook vanuit een regionaal standpunt acht het college geen dringende redenen aanwezig om te fuseren.

Verder wordt voorgesteld het standpunt van Gedeputeerde Staten om Drechterland als stedelijk gebied aan te merken, af te wijzen. Het totale zuidelijke deel van onze gemeente (het gebied van de voormalige gemeente Venhuizen) en het gebied tussen Hoorn en Hoogkarspel, inclusief de lintdorpen Westwoud en Oosterblokker kunnen onmogelijk als stedelijk worden gekwalificeerd. In de, onlangs door de gemeenteraad vastgestelde, Toekomstvisie staan de versterking van de landschappelijke waarden, de agrarische functie en de karakteristieke lintbebouwing centraal voor de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente Drechterland.

Rondetafelgesprek op 9 maart
Het hierboven genoemde standpunt is uitvoerig gemotiveerd in een raadsvoorstel dat op maandag 9 maart aanstaande wordt besproken in de rondetafelgesprekken. Deze begint om 20.00 uur in het gemeentehuis in Venhuizen. U wordt, zoals gebruikelijk, van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn en aan de bespreking deel te nemen. Als u aan de bespreking wilt deelnemen, laat het ons dan even weten via griffie@drechterland.nl of 0228- 352 208.

De gemeentelijke reactie zal definitief worden vastgesteld in de raadsvergadering van 23 maart 2009. De integrale tekst van het raadsvoorstel kunt u lezen op onze website www.drechterland.nl