Inloopavond over afsluiting noordelijk deel Keern

ingevoerd op 22-8-2008

Op donderdag 4 september is er voor de omwonenden van het Keern een inloopbijeenkomst over de plannen om het noordelijk deel van het Keern af te sluiten, direct ten noorden van de aansluiting met de Provincialeweg (tussen Egel Banden en de elektronicazaak BCC.

De avond vindt plaats in cultureel centrum De Huesmolen en duurt van 20.00 tot 21.30 uur. Omwonenden en andere belanghebbenden kunnen er vragen stellen, tekeningen bekijken en hun mening over de afsluiting kenbaar maken. Dat laatste kan ook via de gemeentelijke website en via een brief aan het college van burgemeester en wethouders. Deze week zijn ruim 2.000 brieven en informatiebladen in de omgeving van het Keern verspreid.

Belanghebbenden kunnen tot en met 18 september hun reactie (zienswijzen) indienen. Na vaststelling van het verkeersbesluit door B en W in oktober bestaat de mogelijkheid om bezwaar en beroep aan te tekenen. Afhankelijk van de uitkomst hiervan wordt het Keern op zijn vroegst in het voorjaar van 2009 afgesloten.
 
Er wordt al jaren gesproken over afsluiting van het noordelijk deel van het Keern vanwege de hoge verkeersdruk, de slechte doorstroming van het verkeer en de gevaarlijke situaties die daardoor ontstaan. Nu als onderdeel van het vrijetijdspark De Blauwe Berg de Westfriese Parkweg is aangelegd, kan het Keern worden afgesloten.

Straks kunnen uitsluitend (brom)fietsers, voetgangers, het openbaar vervoer en de hulpdiensten er nog door. Voor het autoverkeer is een aantal alternatieven voorhanden: de al genoemde Westfriese Parkweg, maar ook de Van Aalstweg en de Zwaagmergouw.

Het Keern wordt direct ten noorden van de Provincialeweg over een lengte van ongeveer 25 meter versmald. Op dit smalle gedeelte komt een dynamische afsluiting (een roadblock) die in het wegdek wegzinkt als bepaald voertuig nadert, zoals bij de Vollerswaal. Zo kunnen de bussen van het openbaar vervoer en de hulpdiensten van deze route gebruik blijven maken.

Op de Provincialeweg worden de voorsorteervakken in de richting van het af te sluiten deel van het Keern verwijderd. De voorsorteerstrook rechtdoor op het zuidelijk deel van het Keern wordt busbaan.

Op de kruising van het Keern met de Geldelozeweg blijft het huidige verkeersplateau bestaan. Wel wordt het kruispunt zodanig aangepast, dat de doorgaande route van het Keern ten noorden van de Geldelozeweg naar de Geldelozeweg (en omgekeerd) de voorrangsroute wordt.