Het water komt. Houden de dijken het?

ingevoerd op 2-9-2008

De ijskap smelt, de zeespiegel stijgt en de dijk tussen Enkhuizen-Hoorn-Edam wordt verzwaart. Hoe staat het met Hoorn en het water? Houden de dijken het als het water komt?

STAD DIJK WATER
Op donderdag 11 september organiseert het Architectuurcentrum Hoorn een lezing en een tentoonstelling rond het thema Stad Dijk Water. ‘Meesurfen op de zondvloed’ heet de eerste lezing op deze avond. Spreker is Pieter Schengenga van H+N+S landschapsarchitecten. Hij brengt de consequenties van klimaatverandering voor het watersysteem in beeld en vertaalt dat naar meerdere perspectieven voor water en ruimtelijke ordening.

Hoorn in het water?
De tweede lezing wordt gehouden door emeritus hoogleraar bouwkunde Dirk Frieling; een spreker met een indrukwekkende staat van dienst. Hij zal de nadruk leggen op de historie en ruimtelijke kwaliteiten van de dijken in en om Hoorn. En kijkend in de nabije toekomst geeft hij zijn visie op aqua stedenbouw, oftewel steden in en op het water. Zal dat ook voor Hoorn gaan gelden? Wonen wij straks in het water in plaats van aan het water?

Dijken kijken
Er valt ook veel te zien op donderdag 11 september. De tentoonstelling dijk+kijk+ wordt deze avond geopend. De foto-expositie laat foto’s zien van stad, dijk & water, gemaakt door de Hoornse fotografen Hanneke Verkleij en Marion Buis - in onder andere driedimensionale fotografie. Op de foto’s wordt duidelijk hoe groot de landschappelijke waarde is van de dijk in en om Hoorn. Kortom, een avond waarop schoonheid en actualiteit zich op bijzondere wijze met elkaar vermengen. Kom luisteren en kijken naar de dijken.

Bent u geïnteresseerd in architectuur in Hoorn? Het Architectuurcentrum Hoorn verstuurt de uitnodigingen per digitale post. Wilt u ook digitaal gewezen worden op onze activiteiten? Vul dan uw e-mail adres in op onze website www.archicentrumhoorn.nl (bij contact/mailinglist). Via deze website blijft u volledig op de hoogte van de nieuwste activiteiten van het Architectuurcentrum Hoorn.
 
 
plaats:                         De Salon Centrale Bibliotheek Hoorn Wisselstraat 8 Hoorn
(1e verdieping Centrale Bibliotheek)
datum:                         donderdag 11 september 2008
tijd:                              20:00 uur
entree:   gratis
info:                             coördinator Gytha Heeren
t:                                  0229 285783
e:                               info@archicentrumhoorn.nl
w:                                 www.archicentrumhoorn.nl