Hoornse scholen willen samen voor ruim 40 miljoen bouwen

ingevoerd op 25-9-2008

Atlas College en Scholengemeenschap Tabor willen de komende jaren ruim 40 miljoen laten investeren in de huisvesting van het voortgezet onderwijs in Hoorn. De plannen omvatten onder meer nieuwbouw voor Copernicus SG en een nieuwe Tabor locatie in gebied De Blauwe Berg. Daar zouden de twee op een nieuw scholeneiland dan een aantal voorzieningen gaan delen.

De plannen van Atlas en Tabor zijn opgesteld op verzoek van de gemeente Hoorn. De gemeente laat momenteel door een onafhankelijk bureau (ICS) ook zelf onderzoek doen naar de mogelijkheden van een IHP (Integraal Huisvestingsplan VO Hoorn). Atlas en Tabor gaan er vanuit dat hun gezamenlijke plan ‘een doorbraak’ kan betekenen in het vastgelopen overleg over de huisvesting van het voortgezet onderwijs in Hoorn.

,,Deze plannen sluiten precies aan bij wat de Hoornse gemeenteraad wil’’, aldus Ben Steenweg, voorzitter centrale schoolleiding van het Atlas College. ,,Atlas en Tabor blijven in deze opzet zelfstandig, maar gaan op een aantal punten wèl samenwerken. Fusie is niet nodig, maar we gaan wèl met elkaar op pad. De keuzemogelijkheid voor ouders en leerlingen wordt op deze manier vergroot, èn het voortgezet onderwijs in Hoorn blijft in deze opzet kleinschalig van karakter.’’

Van zes naar zeven scholen
Volgens het plan komt er in Hoorn een zevende school in het algemeen voortgezet onderwijs bij: de Nieuwe Mavo van Tabor, te bouwen op het Dampten. De andere zes zijn: Copernicus SG, OSG West-Friesland, VMBO Titaan (Atlas), SG Werenfridus, SG Oscar Romero en d’Ampte (Tabor). De nieuwe voorstellen gaan uit van een gezamenlijke schoolpopulatie van in totaal 7800 leerlingen in de komende vijf à tien jaar. Dat zijn er zo’n 400 meer dan nu.
Wiebe Zoethout, directievoorzitter SG Tabor: ,,We zijn blij en trots dat we na veel overleg tot dit gezamenlijke, eensluidende voorstel zijn gekomen. Er blijft op deze manier voor leerlingen en ouders iets te kiezen in het voortgezet onderwijs in Hoorn, en toch gaan alle partijen er op vooruit. De huidige huisvesting van het VO is een nijpend probleem, dat voelen we elke dag opnieuw. In dat opzicht kun je deze plannen echt als een doorbraak zien.’’

De plannen van Atlas College en SG Tabor in vogelvlucht:
1. Nieuwbouw voor Copernicus SG en een Tabor locatie op De Blauwe Berg, in het gebied tussen Bobeldijkerweg en Roskam. Tussen de beide scholen (Copernicus: 1200 leerlingen, een Tabor locatie: 1500 leerlingen) zouden enkele gezamenlijke voorzieningen komen te staan, inclusief een sporthal.
2. Uitbreiding en modernisering voor de OSG West-Friesland (1350 leerlingen) op de huidige locatie aan de Bontekoestraat.
3. Modernisering van het gebouw van Oscar Romero (1450 leerlingen). De school blijft op de huidige locatie aan de Bouwsteen.
4. Nieuwbouw voor de Nieuwe Mavo van Tabor aan het Dampten
5. Aanpassingen aan het gebouw van d’Ampte.
Het semi-permanente gebouw Nieuwe Steen 11 wordt sinds januari 2008 bewoond door de Copernicus SG. Wanneer de Copernicus naar nieuwbouw op De Blauwe Berg verhuist, willen Atlas College en SG Tabor Nieuwe Steen 11 gaan gebruiken om er hun beider centrale diensten in te huisvesten. Omwille van de synergie zouden Atlas en Tabor van het gebouw een nieuw regionaal centrum voor onderwijs en jeugd willen maken. Beide scholen zijn bereid om de financiële lasten van het semi-permanente gebouw van de gemeente Hoorn over te nemen.
De plannen zijn aan de gemeente Hoorn aangeboden. De rapportage van bureau ICS wordt in november verwacht.

Reacties
Reactie: (weer belazerd)
30-9-2008, 17:59
Bezuinigen?? wat is dat voor de overheid. 40 miljoen voor een stadje als Hoorn, 4 miljard voor Fortis al verkapte steun, en het geld is op!!! Bezuinigen ? niet de zakkenvullers en mis manigmand maar jij en ik

Reactie: (Dwazig)
29-9-2008, 09:03
"2. Uitbreiding en modernisering voor de OSG West-Friesland (1350 leerlingen) op de huidige locatie aan de Bontekoestraat."
Is dat niet de school waaromheen directie en gemeente het maar niet gedaan krijgen de dagelijkse rottigheid onder de duim te houden? Uitbreiding van verantwoordelijkheid lijkt mij bespreekbaar bij bewijs van haar te kunnen dragen onder de huidige condities.

Reactie: (Ik heb veel geleden)
26-9-2008, 20:51
Laten we even stilstaan bij al die leerlingen,die slachtoffer zullen gaan worden van deze scholen.