Bronzen legpenning voor inzet Vluchtelingenwerk.

ingevoerd op 30-9-2008

Maandag reikte wethouder mevrouw C.G. van Weel-Niesten de bronzen legpenning van de gemeente Hoorn uit aan de heer E.F. (Ewald) Wehl, in verband met zijn jarenlange vrijwillige inzet voor Vluchtelingenwerk.

In de jaren ’70 werden verschillende kerkelijke en politieke organisaties voor vluchtelingenopvang opgericht. Op verzoek van de overheid werkten zij samen aan de opvang van speciale groepen vluchtelingen, zoals gevluchte Chilenen en Vietnamese bootvluchtelingen. In 1979 fuseerden al deze organisaties om gezamenlijk op te komen voor de rechten van vluchtelingen en te helpen bij het opbouwen van een nieuw bestaan. Vluchtelingenwerk Nederland werd opgericht. Sindsdien is de organisatie onderverdeeld in 18 regionale afdelingen. Een van deze afdelingen is Vluchtelingenwerk Noordwest-Holland.

Vanaf 1988 is de heer Wehl actief als vrijwilliger bij stichting Vluchtelingenwerk Noordwest-Holland. Tot voor kort zorgde hij voor opvang en begeleiding van vluchtelingen. Hij verzorgde in dit kader de maatschappelijke begeleiding van vreemdelingen die aankwamen op het station in Hoorn. Hij ging met hen naar de woningstichting voor een huurwoning en naar de gemeente voor een uitkering. Ook regelde hij huisraad voor nieuwe bewoners, verzamelde computers en was hij betrokken bij verschillende culturele activiteiten zoals de kookclub, het voetbalteam en het volleybalteam.
De heer Wehl stond altijd klaar voor Vluchtelingenwerk. Men kon altijd op hem rekenen. Door zijn gezondheid is het op dit moment niet meer mogelijk om vluchtelingen bij te staan. Vanwege zijn jarenlange inzet voor vluchtelingen, heeft het college van burgemeester en wethouders van Hoorn besloten om de heer Wehl middels de toekenning van de bronzen legpenning te bedanken voor zijn inzet.