Rijden met ongeldig rijbewijs

ingevoerd op 1-10-2008

Woensdagochtend om 0:40 uur is op de Achterom in Hoorn de 26-jarige automobilist uit Hoorn aangehouden omdat hij met een ongeldig verklaard rijbewijs reed. Zijn rijbewijs was ongeldig verklaard omdat hij eerder met drank op had gereden. Hij is beginnend bestuurder en hij had de EMA-cursus nog niet geheel afgerond.

Per 1 oktober gelden voor beginnende bestuurders strengere regels rond het gebruik van alcohol. Zij kunnen een verplichte maatregel opgelegd krijgen als ze meer dan 80 ug/l alcohol blazen. Deze maatregel is een variant op de Educatieve Maatregel Alcohol (EMA) en heet ’de lichte EMA’. De nieuwe maatregel bestaat uit een verplichte cursus van twee dagdelen en de deelnemer moet de cursus zelf betalen (€ 350,-) Deze LEMA-cursus wordt naast een eventuele geldboete, rijverbod of invordering rijbewijs door het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) opgelegd.

Huiselijk geweld
Een 42-jarige man uit Zwaag is dinsdag rond 19:00 uur aangehouden op verdenking van het mishandelen van zijn vriendin. Een getuige verklaarde dat de man de keel van zijn vriendin dichtkneep. De verdachte is in verzekering gesteld.

244 automobilisten te snel
Op de autosnelweg A7 ter hoogte van Wognum werden dinsdagmiddag tussen 15:40 uur en 18:10 uur, 2241 passanten gecontroleerd op snelheid. 244 reden sneller dan de toegestane 120 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 158 km/u. De overtreders zijn op de foto gezet en krijgen een boete thuis gestuurd.