Stichting Stadsherstel Hoorn ontvangt Europa Nostra Award

ingevoerd op 3-10-2008

Voorzitter Rita Bax van Stichting Stadsherstel Hoorn heeft op vrijdag 3 oktober de Europa Nostra Award in ontvangst genomen, de prijs voor cultureel erfgoed van de Europese Unie. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een bronzen beeldje. De uitreiking vond plaats in Villa Wilgaerden aan de Koepoortsweg 73. Deze vervallen villa krijgt dankzij de Stichting Stadsherstel een nieuwe bestemming.

De gemeente Hoorn heeft Stichting Stadsherstel voor de prijs voorgedragen. En met succes. De jury heeft de stichting bestempeld als ‘een zeer succesvol voorbeeld van de betrokkenheid van maatschappelijke organisaties bij de bescherming van historische stadscentra in Europa, waarin het belang van vrijwilligers duidelijk naar voren komt’.
Stichting Stadsherstel Hoorn bestaat sinds 1972 en heeft meer dan 45 historisch waardevolle panden en objecten en complexen gerestaureerd, verbouwd en herbestemd. Ook kregen ruim 100 woningen een nieuw leven. Dit alles is gerealiseerd zonder winstoogmerk en met uitsluitend vrijwilligers.

De prijs is uitgereikt op een bijzondere locatie: Koepoortsweg 73. Hier staat een schitterende, maar zwaar vervallen 18de-eeuwse villa met een grandioze tuin en monumentale bomen. Stadsherstel gaat hier samen met Woonzorggroep Wilgaerden een zorghotel voor ouderen realiseren. Door deze locatie te kiezen wil Stadsherstel laten zien hoe zij panden aantreft vóór de restauratie- en herstelwerkzaamheden.

Voorafgaand aan de officiële prijsuitreiking hebben de genodigden een wandeling in Hoorn gemaakt, langs een aantal panden waarover Stichting Stadsherstel zich in haar nu 36-jarige bestaan heeft ontfermd