Raad steunt burgerinitiatief voor veteranenmonument

ingevoerd op 8-10-2008

De overgrote meerderheid van de gemeenteraad steunt met groot enthousiasme het initiatief vanuit de Hoornse gemeenschap om een monument te realiseren voor alle Nederlandse veteranen en gesneuvelde militairen. Dit bleek tijdens de raadsvergadering op 7 oktober.

Hoorn heeft sinds 2007 zijn jaarlijkse Veteranendag. In dat jaar gaf het college van B en W gevolg aan de wens van de gemeenteraad om zo’n dag te organiseren. Het Hoorns Veteranencomité heeft de Veteranendag inmiddels twee maal georganiseerd.

Hierbij blijft het echter niet als het aan de initiatiefnemers van een nieuw Hoorns monument ligt. Er is uit de Hoornse samenleving een burgerinitiatief voortgekomen voor een monument voor alle Nederlandse veteranen en gesneuvelde militairen, die hebben gestreden onder oorlogsomstandigheden en in vredesmissies. De gemeenteraad heeft het college verzocht om in overleg te gaan met het Veteranencomité over het onderzoek. De gemeenteraad wil vervolgens worden geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek en de kosten voor het monument.

Mogelijkheden voor burgerinitiatief
Het burgerinitiatief is een middel om de vertegenwoordigende functie van de gemeenteraad te versterken. Hiermee kunnen burgers zelf onderwerpen of voorstellen op de agenda van de gemeenteraad en/of een raadscommissie  plaatsen die daar anders niet aan de orde zouden komen of die al een tijd niet aan de orde zijn geweest.

Burgers kunnen vragen een onderwerp op de agenda te zetten zonder dat dit direct al een concreet of uitgewerkt voorstel hoeft te zijn. Wel moet het voorstel aantoonbaar voldoende worden gesteund door de Hoornse samenleving. Er zijn minimaal vijftig steunbetuigingen vereist. De verzoeker moet een lijst met handtekeningen en personalia van ondersteuners overleggen.

Indieners moeten mensen zijn die kiesgerechtigd zijn voor de gemeenteraad van Hoorn. De leeftijdsgrens is 16 jaar, zodat ook jongeren een burgerinitiatief kunnen indienen.
Het indienen moet schriftelijk gebeuren. Daarvoor is een model beschikbaar. De tekst van de verordening en de bijbehorende formulieren zijn te vinden op www.hoorn.nl .