VVD en Tonnaer tegen beperking openingstijd horeca

ingevoerd op 10-10-2008

De VVD en Fractie Tonnaer zien niets in de voorstellen die deze week zijn gedaan om het drankgebruik onder de jeugd in West-Friesland aan te pakken. Voorstellen als het beperken van de toegangstijden naar twaalf uur s’ nachts en de sluitingstijd stellen op  2 uur zullen het drankprobleem van de jeugd onder de 16 jaar volgens de fracties VVD en Tonnaer niet oplossen.

In een verklaring laten de Hoornse fracties weten:

”Het is en blijft zorgelijk dat steeds meer jongeren veel alcohol drinken. Het gaat om de gezondheid en de toekomst van deze jongeren in de leeftijd van onder de 16 jaar. Bovendien leidt alcoholmisbruik tot toenemende overlast, waarvan ook anderen de dupe zijn. Het is dan ook goed te zien dat er vanuit de regio gestreefd wordt naar een gezamenlijk aanpak om het alcoholgebruik terug te dringen. Voorstellen echter als het beperken van de toegangstijden naar twaalf uur s’ nachts en de sluitingstijd stellen op  2 uur zullen het drank probleem van de jeugd onder de 16 jaar volgens de fracties VVD en Tonnaer niet oplossen.
 
Het is echt wonderlijk te lezen dat het project Jeugd en Alcohol van de 10 West-Friese gemeenten de problematiek van onze jeugd  willen gaan oplossen door de sluitings- en toegangstijden te gaan vervoegen zegt de heer de Meij raadslid van de VVD-Hoorn.  Hebben we dan niets geleerd van het verleden. Hebben we dan niets geleerd van gemeenten om ons heen? De voorgestelde maatregelen treffen juist de grootste groep die namelijk wel op een verantwoorde manier kan omgaan met alcohol. Het kan toch niet zo zijn dat, omdat een kleine groep niet kan omgaan met alcohol de gehele publieke ruimte wordt geschoond van deze verleidingen en de grote groep die hiermee prima weet om te gaan de dupe zal zijn. Dat is al helemaal niet des liberaals. De VVD staat voor een open en vrije samenleving en zullen die ook verdedigen.
 
Willen we echt het drankprobleem een halt toe gaan roepen zullen we veel strenger dan nu moeten gaan handhaven zo stelt de heer Tonnaer. “Lik op stukbeleid is hard nodig bij de handhaving van de leeftijdsgrens die nu al in de wet geregeld is voor jongeren onder de 16 jaar. Strenger toezicht onder jeugdigen is een veel beter idee. Maar dat kan alleen als ouders, gemeenten en politie de handen ineen slaan. Verder zal een vaste sluitingstijd een enorme geconcentreerde straatoverlast veroorzaken. De huidige variabele sluitingstijd geeft minder en een gespreide overlast op straat”. Aangezien meer dan 90% van de jongeren het eerste alcoholische drankje gewoon thuis krijgt zul je de komende jaren flink moeten investeren, in het bewustwordingsprocessen van de gevolgen van alcohol gebruik op jonge leeftijd, bij de ouders van deze jongeren.
“We zien het al voor ons vervolgen beide raadsleden, dat we het beleid waar we juist in Hoorn zeer trots op zijn moeten gaan aanpassen”. Dat is 10 stappen terug in plaats van vooruit zo stellen beide raadsleden. Juist het huidige horecabeleid en de aanwezigheid van het HIT team hebben het afgelopen jaren enorm veel succes gehad om de overlast in de stad te beperken. Wij hebben geen behoefte om het huidige beleid hierin aan te passen. . 
 
Daarnaast is en blijft de rol van de ouders de meest cruciale.  De fractie van de VVD Hoorn heeft hieromtrent het afgelopen jaar al eerder verzoeken voor ingediend. Belangrijkste daarbij was het project meer dan een Biertje, waarbij jongeren wanneer zij teveel alcohol hebben gedronken, een verplichte cursus aangeboden krijgen alsmede de ouders via ouderbijeenkomsten verzorgt door Brijder Verslavingszorg. Doel van de bijeenkomsten en de verplichte cursus is om ouders en jongeren te doordringen van het gevaar van alcoholgebruik. Deelname hieraan vindt plaats op basis van vrijwilligheid, maar is niet vrijblijvend. Niet deelnemen, betekent dat de jongere alsnog een boete of werkstraf wordt opgelegd. Jammer is het dan ook dat juist dergelijke initiatieven die juist in andere delen van het land zeer goed blijken te werken niet op steun konden rekenen.
 
Wat de fracties van de VVD Hoorn en Tonnaer betreft doen we de komende periode al net alsof de 2e Kamer het beleid te weten, het strafbaar stelen van alcoholbezit van jongeren onder de 16 jaar, reeds heeft aangenomen. Ook dan zal het op de handhaving van deze nieuwe wet op aan komen en juist daar zullen wij de komende tijd extra op moeten gaan inzetten.
 
Chris de Meij
Raadslid VVD Hoorn

 
Roger Tonnaer,
Raadslid Fractie Tonnaer

Reacties
Reactie: (Marie)
2-5-2009, 10:00
Ja in 2008 was de VVD nog tegen maar oh wat gingen ze snel om toen de VVD regionaal het voorstel van de Hoornse burgemeester Van Veldhuizen sluitng om 24.00 uur ondersteunden. Dit was tijdens de raadsvergadering in Hoorn op 15 december 2008.
Andere partijen waaronder VOCHoorn werden onder dwang, of chantage zo je wilt, gezet om mee te gaan in het besluit. Het was een schandelijke vertoning!
VVD,CDA en PvdA,Groen Links, bedankt door jullie kunnen wij, de mensen die niet in zuipketen komen, zomers avonds b.v. niet eens meer lekker wat langer genieten op een terras.
Mensen stem niet op deze partijen!!!! overigens ook D66 was voor sluiting om 24.00 uuur.

Reactie: (tja....)
14-10-2008, 12:35
En vandaag is duidelijk geworden dat de VVD-fractie niet achter dit standpunt van Chris de Meij staat.
Mij benieuwd of De Meij nu naar de fractie Tonnaer overstapt, of Trots op Hoorn wordt.

Reactie: (Dwazig)
11-10-2008, 10:11
"De voorgestelde maatregelen treffen juist de grootste groep..."

De standaard (liberale) ideologische ratelkoek.

"Verder zal een vaste sluitingstijd een enorme geconcentreerde straatoverlast veroorzaken."

Een eenvoudige, maar solide causale redenering.

Reactie: (Debbie)
10-10-2008, 20:38
Waar het uiteindelijk om gaat is de toezicht van de ouders... Er zijn teveel ouders die niet weten wat hun tieners doen sávonds en s´nachts... Of het interesseert hen gewoon niet of ze hebben er geen grip op, eather way is dit niet een plotseling verschijnsel, maar weten de politie en consorte allang waar ze beter op moeten letten... laterzzzz