PvdA wil onderzoek 78 miljoen euro Noord-Holland

ingevoerd op 16-10-2008

De fractie van PvdA in Provinciale Staten van Noord-Holland wil een onafhankelijk onderzoek naar het dreigende verlies van 78 miljoen euro op rekeningen bij IJslandse en Amerikaanse banken. Doel van dit onderzoek is om te kijken of nationale en provinciale regelgeving goed is toegepast en welke informatie beschikbaar was en is ingewonnen over de risico’s die de provincie liep door het geld op depositorekeningen bij de betreffende banken te plaatsen.
 
De PvdA wil ook weten welke informatie er beschikbaar was over de risico’s die de provincie liep door het geld op rekeningen bij banken in IJsland en Amerika te plaatsen.

600 miljoen
De provincie heeft circa 600 miljoen euro aan tijdelijk beschikbare middelen (zogenaamd kasgeld) uitstaan, verdeeld over 14 banken in binnen- en buitenland. Door de kredietcrisis zijn twee van deze banken in de problemen gekomen: Landsbanki en de Duitse vestiging van het Amerikaanse Lehman Brothers. Daar stond in totaal 98 miljoen euro. 20 miljoen euro valt onder de Duitse garantieregeling. Het is maar zeer de vraag of de rest van het geld nog terug te krijgen zal zijn.

De provincie heeft inmiddels al haar resterende tegoeden naar Nederland gehaald, om verdere risico’s op verlies te voorkomen.