Hoorn komt met nieuwe regeling gebruik openbaar groen

ingevoerd op 17-10-2008

Het college van Hoorn stelt de gemeenteraad voor de spelregels voor het gebruik en de verkoop van gemeentegrond tijdelijk te verruimen. Dit naar aanleiding van een evaluatie van opgedane ervaring met de Grote Waal. Het doel van de verruiming is om bewoners tegemoet te komen en in korte tijd schoon schip te maken met onduidelijke situaties die zijn ontstaan in het verleden. Op 28 oktober wordt het voorstel behandeld in de Algemene Raadscommissievergadering.

Begin 2008 is het project “Oneigenlijk gebruik groen” gestart, met als doel een eind te maken aan het oneigenlijk gebruik van gemeentegrond door bewoners. Een eerdere inventarisatie heeft uitgewezen dat door ongeveer zesduizend huishoudens openbare grond in gebruik was genomen.

Nieuwe spelregels
Het college stelt voor dat bewoners tot 1 januari 2010 kleinschalig groen rondom de woning kunnen kopen of huren. Ook bewoners die eerder dit jaar niet in staat zijn gesteld om de grond rond de woning te kopen of te huren, krijgen alsnog een kans hiertoe. Ook grond waarin zich kabels en leidingen bevinden kan worden verkocht. De kosten voor het verplaatsen van deze kabels en leidingen komen echter voor rekening van de bewoners.
Openbaar groen wordt niet verkocht als het gaat om berm groen of begeleidend groen langs wegen, speelveldjes en wijkparken. Dit om de verkeersveiligheid en bereikbaarheid te kunnen garanderen.

Bestaande gebruikersovereenkomsten met bewoners kunnen worden omgezet in een koopovereenkomst of een huurovereenkomst. De huurovereenkomst is in alle gevallen persoonsgebonden en niet overdraagbaar. De volgende bewoner kan hier geen aanspraak op doen.

Adoptie groen
Naast de verruiming van de verkoopcriteria en huurmogelijkheden, wordt ook de mogelijk van het zogenaamde ‘adoptiegroen’ geïntroduceerd. Een groep van minimaal drie bewoners krijgt zo de mogelijkheid om een stuk gemeente groen samen met de gemeente in te richten en te onderhouden. Voorwaarde is wel dat 70 procent van de wijk akkoord gaat met het groenonderhoud door deze buurtbewoners.

Schoon schip
Wethouder C. van Weel hoopt met de tijdelijke verruiming van de spelregels bewoners tegemoet te komen: ‘Met deze verruiming bieden we iedereen gelijke kansen en kunnen we voor de toekomst schoon schip maken met onduidelijkheden die in het verleden zijn ontstaan.’

Reacties
Reactie: (Ruud Pellegrom)
3-1-2009, 17:38
Een volk krijgt de leiders die het verdient en dus kregen wij in Hoorn iemand als wethouder van Weel.

Reactie: (frits nispel)
18-10-2008, 23:31
Wethouder Van Weel voert keer op keer een zwalkend beleid en komt politieke beloftes niet na. Daardoor verliest ze in hoog tempo aan politieke geloofwaardigheid. Misschien moet ze voor haat plattelandspartij maar backbencher worden in Den Haag. Kan ze hier tenminste de burgerij niet meer schofferen.

Reactie: (jan)
17-10-2008, 16:44
had dat dan gelijk gedaan,dat had een hoop ellende en vertrouwen van de burgers... echter een persoonsgebonden koop van grond is voor mij een geheel nieuw iets, en ik vraag me af of dat juridisch wel kan.