Monumentenprijs Vereniging Oud Hoorn 2008 naar IntermarisHoeksteen

ingevoerd op 24-10-2008

Vereniging Oud Hoorn heeft de jaarlijkse monumentenprijs van de vereniging toegekend aan IntermarisHoeksteen. De prijs is tijdens de najaarsledenvergadering op zaterdag 25 oktober 2008 in de Noorderkerk door de voorzitter van de vereniging, Egbert Ottens, uitgereikt aan de heer Martin Hoiting, bestuurder van IntermarisHoeksteen. 

IntermarisHoeksteen heeft, met een team van betrokken deskundigen, het Weeshuiscomplex op voorbeeldige en zorgvuldige wijze gerestaureerd, zonder ingrijpende wijzigingen aan te brengen aan het bestaande casco. De bestaande constructies zijn op ambachtelijke manier en met authentieke materialen geres-taureerd. Het resultaat is dat éen van de oudste panden in Hoorn in stand gehouden wordt.
Vereniging Oud Hoorn heeft IntermarisHoeksteen toegezegd ervoor te zorgen dat de oude muurpomp, die zich aan de tuinzijde in de knik van het gebouw bevond, wordt opgeknapt en teruggebracht.

Het weeshuiscomplex is in de periode 1408-1573 oorspronkelijk ontstaan als Mariaklooster, inclusief de Mariakapel. In 1573 werd de Mariakapel in gebruik genomen als artilleriehuis en de overige delen van het klooster als Burgerweeshuis. Meer dan twee eeuwen heeft het zo dienst gedaan. In 1795 werden hier het Burgerweeshuis en het Huiszittende Armenweeshuis samengevoegd tot het Protestants Weeshuis. Tot 1958 is het complex in gebruik geweest als Weeshuis.