Nog steeds kritiek op beleid rond illegaal groen

ingevoerd op 28-10-2008

De fracties Tonnaer, VVD, D66 en Hoorns Belang zijn nog niet echt enthousiast over het nieuwe beleid rond het privégebruik van openbaar groen. Het College is na veel kritiek van fracties en bewoners terug gekomen op de harde aanpak van illegaal in gebruik genomen gemeentegrond, maar er is nog veel twijfel over het voorstel.  Zo vinden verschillende fracties het jammer dat de verkoop van stukjes gemeentegrond slechts ruim een jaar mogelijk is. Volgens wethouder Van Weel blijft de verruiming van de criteria een tijdelijke maatregel. Wel zegde zij dinsdagavond toe dat er in de toekomst beter met bewoners gecommuniceerd zal gaan worden.

Over het nieuwe voorstel van B&W rond het oneigenlijk gebruik van stukjes gemeentegrond zei de VVD:  “Gelukkig ligt er nu een nieuw voorstel , maar dat dient wel langer dan een jaar houdbaar te zijn.  Er blijft voor de VVD nog veel onduidelijk. We missen gedegen beleid en het belang van de burgers.”

Fractie Tonnaer had veel kritiek op het College: “Wat is het jammer dat bewoners zoveel brieven hebben moeten sturen voordat het College waarschijnlijk knarsetandend tot inzicht kwam. Er is in het voorstel  geen coulante houding  voor bewoners die recent hun tuin moesten leeghalen. Er moet volgens ons vergoeding voor nieuwe planten e.d. komen.”

Hoorns Belang had het gevoel misleid te zijn door het College: “Er werd gezegd dat van alles niet kon en nu blijkt van wel.  Hadden we niet alles eerder kunnen oplossen?”

De PvdA kon zich vinden in de nieuwe opzet: “Met dit voorstel gaan we er op vooruit. Adoptiegroen moet echter in alle wijken mogelijk zijn.  En moeten kabels in de grond per tuin omgelegd worden? Het jaagt bewoners op onnodige kosten.  Ook in de Bangert Oosterpolder is veel onduidelijkheid wat openbare ruimte is. Wat gaat College doen om dit soort misverstanden te voorkomen?”

Ook het CDA wil adoptiegroen in alle wijken invoeren. Maar wethouder Van Weel gaf aan dat er eerst wordt gestart in de Risdam omdat daar al zaken in de planning zijn.

Op de publieke tribune van de Raadzaal waren veel bewoners aanwezig die stukjes gemeentegrond grenzend aan hun eigen tuin hadden onderhouden. Of zij tevreden zijn over de aangepaste plannen valt te betwijfelen. Tijdens de komende Raadsvergadering wordt de discussie vervolgd.