Betere informatie tussen apothekers en ziekenhuis

ingevoerd op 29-10-2008

De openbare apothekers in de regio hebben gezamenlijk met het Westfriesgasthuis de elektronische uitwisseling van medicatiegegevens verbeterd. Hierdoor is de actuele informatie over de afgeleverde geneesmiddelen van een patiënt snel beschikbaar voor behandelend artsen en specialisten. Apothekers en artsen kunnen hiermee betere, veilige en efficiëntere zorg geven.

Als een patiënt zich meldt bij de spoedeisende hulp, de polikliniek of voor opname in het Westfriesgasthuis, een apotheek in West-Friesland of de dienstapotheek, dan kan de medicatie van de patiënt direct worden opgevraagd. Bij het voorschrijven van nieuwe medicatie vindt er direct controle plaats of medicijnen elkaar beïnvloeden (geneesmiddelinteracties). Zo kan worden gecontroleerd of medicijnen met ongeveer dezelfde werking elkaar onbedoeld versterken (dubbelmedicatie) en of de patiënt eventueel overgevoelig is voor bepaalde medicijnen.

Het Elektronisch Medicatie Dossier is beschikbaar voor zorgverleners die hiervoor toestemming hebben. Dit gaat via een beveiligde internetverbinding, zodat de gegevens alleen door de zorgverlener/arts kunnen worden ingezien. De apotheekhoudende huisartsen zijn vooralsnog niet op het Elektronisch Medicatie Dossier aangesloten.
De privacy van de patiënt is gewaarborgd. Artsen mogen alleen medicatiegegevens opvragen van de patiënt die ze onder behandeling hebben en dit opvragen wordt geregistreerd. Patiënten kunnen bij hun apotheek aangeven dat ze toestemming weigeren voor het opvragen van de medicatiegegevens door derden, waarbij ze zich moeten realiseren dat ze dan zelf volledig inzicht moeten geven aan hun behandelaar.

De overheid stimuleert deze samenwerking tussen apothekers, medisch specialisten en huisartsen en streeft ernaar dat in geheel Nederland de medicatiegegevens elektronisch beschikbaar komen. Veel medicatiefouten kunnen hierdoor worden voorkomen.

Reacties
Reactie: (Dirk)
1-11-2008, 20:59
Jammer dat de Tandarts die ook wel eens een verdoving of zo wil geven nu deze info niet kan krijgen, een gemiste kans van Klink en waarom moet de 2e kamer er nog over beslissen en goedkeuren als het vandaag al in mijn bus zit?