Noord-Holland oefent dreiging van een overstroming

ingevoerd op 30-10-2008

Nederland is niet goed voorbereid op de gevolgen van een overstroming en is nu onvoldoende ‘klaar’ voor een watersnoodramp. In dit kader heeft de regering Taskforce Mangement Overstromingen (TMO) in het leven geroepen. TMO bereidt Nederland voor op de gevolgen van een overstroming. Op maandag 3 november vindt daarom een grootschalige, multidisciplinaire rampenoefening plaats. De oefening maakt onderdeel uit van de landelijke oefenweek Waterproef. Deze oefenweek wordt gehouden wordt 3 tot en met 7 november.

Overstromingen ten gevolge van een dijkdoorbraak zijn een voorstelbaar risico in de regio Noord-Holland Noord. Om de crisisbeheersing en rampenbestrijding te versterken werkt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord al geruime tijd samen met een netwerk van crisispartners zoals Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, PWN en Continuon. Voorafgaand aan de landelijke oefening hebben op regionaal niveau soortgelijke oefeningen plaatsgevonden.

Stormdepressie voor de Nederlandse kust  
Het scenario voor de oefening is als volgt. Bij Groenland ontwikkelt zich een zeer zware stormdepressie met extreem krachtige windvelden die naar verwachting naar Europa trekt. In de Europese middellange termijnvoorspellingen worden extreme windsnelheden aangegeven. Daarnaast valt in dezelfde periode een springtij. Als gevolg hiervan zijn extreem hoge waterstanden en golven op de Noordzee mogelijk. Het is zelfs mogelijk dat de waterstanden boven het Toetspeil komen, de wettelijke vastgestelde maatgevende waterstanden waaraan de waterkeringen langs de gehele Nederlandse kust moeten voldoen. Dergelijke omstandigheden zijn ongekend en kunnen zelfs ernstiger gevolgen hebben dan in 1953. De piek van de storm en het springtij worden verwacht op vrijdag 7 november. De storm begint ongeveer een dag eerder en zal naar verwachting 1 of 2 dagen duren.

Vier dagen voor de storm
De oefening speelt zich af vier dagen voor de storm. Op dat moment is sprake van een grote dreiging van een doorbraak, met nog enige voorbereidingstijd voorafgaand aan het verwachte hoogtepunt van de storm. In het scenario is dan nog niet bekend is welk deel van Nederland het zwaartepunt van de storm krijgt te verduren. De regio Noord-Holland Noord heeft voor dit soort omstandigheden een coördinatieplan ’dreigende overstromingen’ paraat. In deze situatie worden een Regionaal Beleidsteam (RBT) en het Regionaal Operationeel Team (ROT) actief in Alkmaar. In 8 gemeenten worden Gemeentelijke Beleidsteams (GBT) ingericht die ’de dreigende ramp’ op basis van hun takenpakket het hoofd proberen te bieden. Tijdens de oefening worden diverse rollen gespeeld door een responscel. Deze responscel wordt gevormd door mensen uit de Veiligheidsregio en politie Noord-Holland Noord. Op landelijk niveau wordt met de ’bedreigde’ regio’s op ministerieel niveau afgestemd. 

Doel
Met de oefening richten de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, gemeenten, bestuur en hulpverleningsorganisaties in de regio Noord-Holland Noord zich samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op de crisis vóór overstromingen: de organisatie van de hulpverlening, de informatievoorziening aan burgers en bedrijven, de geoefendheid van de hulpverleners en de nazorg. Doel hierbij is de gezamenlijke samenwerking tussen de deelnemende teams en het effectief communiceren met de pers, het publiek en de teams onderling.