Gemeente Hoorn op de borrel

Van Enschede tot Beiaard, van Strip tot Parkgat, van VOC Hoorn tot vroeg stappen...

Redactioneel Commentaar
 
De politiek in Hoorn lijkt het contact met de achterban steeds meer te verliezen. En met politiek bedoelen we in dit geval zowel Burgemeester en Wethouders, de gekozen Raadsleden als de ambtenaren. En de achterban betreft inwoners (burgers), ondernemers en instellingen. Dat kan nog een aardige aardverschuiving opleveren bij de Gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar.
 
Natuurlijk kan men ‘ten stadhuize’ het nooit een ieder naar de zin maken, maar wat de laatste jaren gebeurt is toch wel schrijnend en tegelijk opvallend. Als je de afgelopen tijd de media volgde, maar ook je oor te luisteren legde tijdens gesprekken in onze stad, krijg je toch het gevoel dat er iets goed mis is met onze lokale ‘democratie’. Je verwacht niet dat een wethouder of gemeenteraadslid altijd alleen maar luistert naar ‘de burger’ of ‘de ondernemer’, maar wel verwacht je dat men goed nadenkt, consequenties overziet, zich goed laat informeren en de mening van betrokkenen serieus neemt.

Met het serieus nemen van inwoners, ondernemers en instellingen lijkt men het op Nieuwe Steen 1 in Hoorn moeilijk te hebben. Overigens zal men, in aanloop naar de verkiezingen, trachten een ander beeld te schetsen, maar u en ik weten al waar we aan toe zijn. Men gaat daar de eigen gang en doet slechts of er naar belanghebbenden wordt geluisterd. Ze organiseren een ‘informatieavond’ hier en produceren een ‘krantje’ daar, maar echt luisteren, hoho maar.

Wel maakt men zich op het stadhuis heel druk om een brief van VOC Hoorn die door een ondernemer als advertentie wordt geplaatst, terwijl ‘tout Hoorn’ toch echt met belangrijkere zaken bezig is. Ik krijg het woord “integriteit” mij strot niet meer uit. Waarschijnlijk bestond dat woord nog niet toen enkele jaren geleden de partijkassen van enkele Hoornse partijen, waaronder de VVD, werden gespekt door een lokale grutter! En natuurlijk was er toen geen belangenverstrengeling, het was slechts toeval dat deze partijen voor de vestiging van een supergrutter op de Westerdijk waren. U weet wel, waar we nu al jaren tegen een gemeentelijk gat aankijken. Of is dat overwoekerde terrein een nieuw park of eindelijk een plek om van onze mooie kustlijn te genieten? Misschien moeten we de oude lokatie van onze Park-schouwburg trouwens wel het IntegriteitsPark gaan noemen, klinkt toch beter dan Muntpark, nietwaar?

Zelfs het door mij gewaardeerde Dagblad voor West-Friesland lijkt het spoor bijster door in een commentaar vooral te benadrukken dat VOC Hoorn heel dom bezig is geweest en zichzelf buitenspel heeft geplaatst. Diezelfde krant neemt ook wel heel makkelijk de antwoorden van B&W serieus waarbij gesteld werd dat er door ondernemers op het Nieuwland helemaal geen (bouw)plannen zijn ingediend. Nee dank je de boer Koekoek! Zo’n ondernemer heeft dan al zo vaak zijn neus gestoten, en bij de ambtenaren gehoord dat zijn plannen geen kans maken, dat er inderdaad geen plan wordt ingediend.

Ander voorbeeldje waarbij onze gemeente weer geweldig scoort: Bij de Strip in de nieuwe wijk Bangert-Oosterpolder hebben mensen een huis gekocht waarbij altijd werd aangegeven dat ze een waterpartij voor de deur zouden krijgen, tussen de twee wegen in. Die waterpartij is nu gedempt en de wethouder praat dat goed door te melden dat we in een economische crisis zitten. Nee, fout Van Es, we zitten in een politieke crisis, in Hoorn wel te verstaan! Ik ben benieuwd hoelang zijn partij de grootste van Hoorn blijft.

Gelukkig neemt men bij de Gemeente Hoorn ons volwassenen wel serieus: Vanaf volgend jaar worden wij geacht na 23.30 uur niet meer op een terras te zitten, ook niet als de mussen van de terrasstoel vallen. En vanaf 00.00 uur wordt gij ook niet geacht een horeca-etablissement te betreden! Anders komt onze wethouder Europese Zaken u persoonlijk ophalen want hij heeft dit nu eenmaal met zijn collega’s in West-Friesland besproken en dus gebeurt het. Ja, we nemen onze volwassen inwoners serieus.

En dan hebben we het nog niets eens gehad over de Reclamebelasting voor ondernemers en instellingen. Door een slapende gemeenteraad om 23.31 uur op een koude decemberdavond besloten na een veel te lange vergadering. Waarbij overleg rond dit onderwerp gelijk stond aan het uitnodigen van enkele mensen op een informatie-avond. En het grote wonder geschiedde: Volgens de gemeente “vroegen DE ondernemers om invoering van de belasting”. Vreemd dat er nu toch al zo’n 500 ondernemers en 20 instellingen in onze stad bezwaar hebben gemaakt. En die worden ook maar even, omdat ze bezwaar aantekenen, betiteld als ‘free-rider’ oftewel bedrijven en instellingen die alleen maar profiteren en nooit participeren in zaken in Mooi Hoorn. Sommige ondernemers zijn inmiddels tot harde akties bereid en willen het stadhuis misschien wel bezetten. Hebben ze op de Nieuwe Steen 1 nog geluk dat ondernemers geen tijd hebben voor dit soort activiteiten.

Kan het anders in Hoorn?
Natuurlijk, kijk alleen eens voor het laatste onderwerp wat ze in Enschede (Jawel, ook een domein van horeca- en onroerend goedeman Martin M. te H. ) nu willen met het fenomeen Reclamebelasting. Daar houden ze op het stadhuis WEL rekening met ondernemers en instellingen!

In het voorstel van B&W van Enschede is te lezen:
“Er zijn enkele vrijstellingen, waaronder reclame-uitingen van (semi) overheden of cultureel-maatschappelijke instellingen of verenigingen zijn aangebracht en die een cultureel, maatschappelijk, charitatief of ideëel belang dienen. En aankondigingen die zijn aangebracht op sportverenigingen, scholen, zorginstellingen, ziekenhuizen, kerken en moskeeën, en die betrekking hebben op de functie van het gebouw.”

Ook kiest Enschede voor meerdere tarieven: Geen belasting voor een heel kleine uiting en verder 4 tarieven die starten bij € 280,- tot 10 m2, een tarief waar zo’n 80 % van de ondernemers onder valt. In Hoorn begint het voor ondernemers bij bijna het dubbele, maar vaak is het nog veel meer! Het College in Enschede schrijft aan de raad aldaar:
“Op basis van het bovenstaande vinden wij als college om conform scenario 2b (vier klassen en een laag starttarief) de reclamebelasting in te voeren. Vier klassen is goed te hanteren en zorgt er toch voor dat de mate van betalen in verhouding staat met de grootte van de reclame-uiting. Dit draagt bij aan ons doel om ontsierende reclame-uitingen te verminderen. Door het lage starttarief worden ondernemers met weinig reclame ontzien.”

Misschien zou Martin M. onze volksvertegenwoordigers eens op een borrel moeten trakteren… in zijn Beiaard in Enschede…  Dan is er eindelijk contact tussen de gemeente en hem en kunnen we direct van B&W van Enschede vernemen hoe je wel kunt omgaan met belangen van ondernemers en instellingen. En, Martin, natuurlijk moet je al die wethouders en raadsleden en ambtenaren wel uitnodigen, maar ook lekker zelf laten betalen voor die borrels. Anders zitten we meer met die Hoornse intergr, intergro, inegterite, enetrvochoornintegriteit, of hoe het ook heet. Lastig woord als je een booooorrreeel op hebt. Wel op tijd aan die borrel want de burgemeester drinkt niet na 20.00 uur en wil om 21.00 uur in bed liggen.

En nu mondjes toe, oogjes dicht en lekker slapen in mooi Hoorn.  


Lees hier voorstel voor Reclamebelasting in Enschede, dat overigens recent niet door de raad is overgenomen. Voorlopig is het plan van de baan omdat een meerderheid nog meer differentatie wil. 

Reacties
Reactie: (Redactie Hoorngids)
31-1-2018, 02:36
Reactie verwijderd wegens persoonlijke belediging van (ex)politicus. Conform de regels van Hoorngids worden reageerders geacht algemeen geldende fatsoensnormen in acht te nemen.

Reactie: (Ron)
14-7-2009, 11:59
Prima redactioneel stuk. De spijker op z’n kop. Wat een dorp!

Reactie: (Anton)
13-7-2009, 20:36
Is dat nou eerlijk, van een flink salaris een grote campanje voeren voor jezelf? Betekent dat dan ook dat je als je weinig verdient genoegen moet nemen met minder stemmen? Een salaris overigens dat hij als ex wethouder (wachtgeld) nu (na ruim 3 jaar) nog steeds ontvangt. Van ex wethouders wordt verwacht dat ze solliciteren naar een reguliere baan, maar kennelijk denkt Tonnaer daar anders over. Hij mag dan de luis in de pels zijn voor de gemeente, maar wel op kosten van ons allemaal.

Reactie: (Jaap Kaptein)
13-7-2009, 14:09
@gerard

Tonnaer heeft alles uit eigen zak betaald.
Ik heb de boeken gezien van Tonnaer, hij heeft iedere cent zelf betaald.

Dus petje af! Beter dan de dominee Van Hilten!

Reactie: (NOZEM)
13-7-2009, 14:09
Als de feiten juist zijn in het stuk van Jaap Kaptein over Wim van Hilten, dan verwacht ik van Wim van Hilten minimaal openbare excuses richting VOCHoorn!!!!Wellicht dat de overige partijen "met boter op het hoofd" ook een gebaar willen maken richting de VOCHoorn!!Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!!

Reactie: (gerard)
13-7-2009, 14:00
Overigens zijn de redactie en de mensen die reageren blijkbaar goed op de hoogte.
Hebben die ook enig idee hoe Roger Tonnaer zijn peperdure voorkeurscampagne kon bekostigen? Of kon dat er van het wethouderssalaris wel vanaf?

Reactie: (gerard)
13-7-2009, 13:58
Nou ja, dan heb ik het over CDA, PvdA en GroenLinks nu.
Want we weten allemaal wat er met Marcel Deen gebeurd is, en wat er in de tijd van de bouwfraude gebeurde (al zijn daarvoor nooit Hoornse politici veroordeeld, dus misschien waren toen alleen de ambtenaren juridisch vervolgbaar fout).

Reactie: (Gerard)
13-7-2009, 13:52
Heeft de VVD 6000 euro van Deen gekregen? Was dat zoveel? Heeft VOCH toen ook zoveel gekregen?
Dat is echt schandalig.

Eerlijk is eerlijk, dat zie ik GroenLinks, CDA en PvdA dan toch weer niet doen.

Reactie: (Jaap Kaptein)
13-7-2009, 13:37
Hulde voor het stuk! Inderdaad "ene" Harry zou trots zijn geweest op de redactie. Goed gedaan Hans.

Over de VVD heeft de redactie gelijk! Tijdens het debat hoorde ik Wim van Hilten als een dominee praten over integriteit. Het was allemaal fout van de VOCH.

Maar beste Wim, de VVD heeft ca. € 6.000 in natura van Deen gekregen. De lokale makelaardij deed ook nog een duit in het zakje eveneens een aantal andere ondernemers.
Maar Wim dat ben je zeker, als toenmalige fractievoorzitter vergeten?? Integriteit Wim?? Wiens brood men eet, diens woord men spreekt!

Hoe op met dat schijnheilige gedoe! Je moet je schamen, anderen de maat te nemen.

Reactie: (Gerard)
13-7-2009, 13:29
@Henk: Alle politici die langer dan 2 of 3 periodes actief zijn moeten eruit omdat ze verstard raken. Dat geldt dus voor een aantal PvdA’ers, maar ook voor Tonnaer. En niet te vergeten een aantal VVD’ers en CDA’ers,want die blijven ook veel te lang plakken.

Reactie: (Gerard)
13-7-2009, 13:25
@G.Peters: De Meij 5 zetels? Hahahaha.
Verder denk ik dat VOCH naar 2 of 3 zetels zakt, want die partij heeft niets klaargemaakt. En alle bejaarden zullen wel trouw blijven aan de HSP, dus die houdt zijn 2 zetels wel.
Verder is 8 voor Tonnaer wat veel, maar hij zal wellicht wel de grootste partij worden.
De partijen die ik mis zijn de SP (4 zetels?) en wellicht iets Wilders-achtigs (een zetel of 5?). Die zullen ook de nodige stemmen trekken, want kiezers zijn tegenwoordig vooral tegen alles.

Verder mogen er in het artikel wel de juiste partijen genoemd worden diee geld aannemen van Deen. Dat waren de VVD en - ook toen - VOCH. Die hebben er dus niets van geleerd.

Reactie: (ruud van Vliet)
13-7-2009, 13:23
Geweldig stuk!
Hier zou Harry van Lunteren trots op zijn geweest.
Eindelijk weer eens een kritisch geluid op hoorngids waar ik me in kan vinden.
Ga zo door.

Reactie: (g.peters)
13-7-2009, 13:02
Voorspelling raadsverkiezingen in maart op basis van officieuze peilingen: PvdA 3 zetels (nu 10), VOCH 4 (nu 6), CDA 3 (nu 4), GroenLinks 2 (nu 4), VVD 3 (nu 3), Hoornse Senioren Partij 1 (nu 2), D66 4 (nu 1), Hoorns Belang 0 (nu 1), Fractie De Meij 5 (1), Fractie Tonnaer 8 (1).

Reactie: (Henk)
13-7-2009, 12:11
complimenten voor dit redactionele stuk zo’n beetje alle misstanden in onze stad worden genoemd en ja laten we het maar hardop zeggen de PvdA is hoofdschuldige en de burgemeester kan er ook wat van.
Net als Nozem ben ik geen Tonnaer stemmer dat hoeft toch ook niet om het eens te zijn met dit commentaar? Ook richting NHD opverigens. Want een krant behoort onpartijdig te zijn, nou dat heb ik, en ik lees hem al lang, nog nooit kunnen merken.
Als Van Es of die andere enge man Piet Bruijns iets roepen staat het in het NHD.
Overigens dat belerende toontje Van Bruijns hoe denken we daarover in Hoorn? Moet deze man niet eens met pensioen?

Reactie: (Eugene Reet)
13-7-2009, 11:06
Grotebek,Onbenul en Eigenbelang voeren de boventoon in de Hoornse discussies.Dit drietal heeft geen boodschap aan integriteit.
En Hoorngids roert de trom...


Reactie: (NOZEM)
13-7-2009, 10:17
Beste Simon, waarom ga je niet in op de genoemde "feiten", of ben je iemand die niet weet waar die het over heeft. Je zou wel een raadslid kunnen zijn!!!Voor jouw informatie , ik ben geen Tonnaer stemmer!!

Reactie: (Simon)
13-7-2009, 10:01
Op de borrel of op de korrel?
Hoorngids krijgt wel een hoog Tonnaer-gehalte.

Reactie: (jan)
13-7-2009, 09:58
Niemand neemt deze mensen nog serieus, ik voorspel een genadeloze verkiezingsnederlaag en natuurlijk totaal verraste politici, Die gasten maken een grote puinzooi van onze stad.