Dagverblijf met verpleegkundige zorg voor zieke kinderen

ingevoerd op 6-11-2008

Zigzag, het kinderdagverblijf voor chronisch en langdurig zieke kinderen, heeft een vestiging geopend in Hoorn. Het is ondergebracht in het nieuwe pand van Sportcentrum Hoorn aan de Holenweg, dat a.s. zondag 9 november om 14.30 uur officieel wordt geopend. Bij Zigzag kunnen kinderen uit de regio die verpleegkundige zorg nodig hebben overdag terecht. Zigzag is ook een tijdelijke opvang voor meervoudig gehandicapte kinderen die medische zorg behoeven.
 
Locatiemanager Esther Louman: “Zigzag betekent een zorg minder voor ouders van zieke kinderen tot 5 jaar. Op de gespecialiseerde opvang is alles eigenlijk hetzelfde als op een gewoon kinderdagverblijf, met dat verschil dat de leidsters kinderverpleegkundige en pedagogisch medewerkers zijn, getraind in het omgaan met medische hulpmiddelen.”

Patiëntje gewoon kind bij Zigzag
De zorg voor een ziek kind is voor ouders en het gezin erg zwaar. Het verpleegkundig kinderdagverblijf is er om ouders te ontlasten, zodat die wat meer tijd hebben voor zichzelf en de andere gezinsleden, of (weer) kunnen gaan werken. Bij Zigzag kunnen kinderen terecht die bijvoorbeeld sondevoeding nodig hebben, aan de beademing zijn of extra zuurstof nodig hebben. Ook kinderen met ernstige eetstoornissen, diabetes- of nierpatiëntjes die gedialyseerd moeten worden en kinderen met een ernstige hartaandoening kunnen bij de gespecialiseerde kinderopvang in Hoorn op ervaren verpleegkundige en pedagogische zorg rekenen. Uit een enquête onder 50 ouders blijkt dat een verblijf in een verpleegkundig kinderdagverblijf als Zizgag een zeer positieve bijdrage levert aan zowel de medische situatie als de algemene ontwikkeling van hun kinderen. Een mening die ook wordt onderschreven door artsen. Voor Zigzag moeten chronisch zieke kinderen gewoon kind kunnen zijn, vinden de oprichters Petra Bakker, Petra de Jong en Ingrid Keemink. Vijf jaar geleden openden deze bevlogen pedagogisch medewerker en kinderverpleegkundigen de eerste vestiging in Amsterdam Noord. Snel daarna volgden Amsterdam West en Zuidoost.

Zigzag bekroond
Het vijfjarig jubileum van Zigzag kreeg eerder dit jaar extra glans door de bekroning als ‘beste Zorgafdeling van Nederland’. Een blijk van erkenning voor hun aanpak onder het motto: ‘Zigzag gewoon bijzonder’. De jury van de door verzekeraar PGGM geïnitieerde onderscheiding zei over Zigzag: ‘Hier breng je met een gerust hart je kind naartoe. Het heeft een warme uitstraling. Dat zegt iets over de individuele zorgverleners maar ook over het team. Het hele gezin wordt bij de zorg en behandeling betrokken.’

CIZ-indicatie
Een plaatsing bij Zigzag kan betaald worden vanuit de AWBZ. Daarvoor is een CIZ-indicatie nodig (Centrum Indicatiestelling Zorg). Verwijzingen gaan via het ziekenhuis waar het kind behandeld wordt, of via het maatschappelijk werk. Ook de medewerkers van Zigzag kunnen geïnteresseerde ouders behulpzaam zijn bij de aanvraag. Wie een kijkje wil nemen bij Zigzag kan contact opnemen met locatiemanager Esther Louman, via telefoonnummer 020 49 41 296. Voor alle informatie kijk op:  www.zigzagzorg.nl .