Gemeenteraad Hoorn stelt begroting 2009 vast

ingevoerd op 7-11-2008

De gemeenteraad van Hoorn heeft op woensdag 5 november 2008 de Programmabegroting voor 2009 vastgesteld. Ondanks het ambitieuze programma voor 2009 heeft Hoorn een positief begrotingsresultaat van ongeveer € 1,5 miljoen. In totaal werden maarliefst 12 amendementen en 26 moties ingediend. De gemeenteraad heeft uiteindelijk 9 amendementen en 12 moties aangenomen. Veel aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van de stad, de openbare ruimte en voorzieningen. Tegelijkertijd wil de raad ervoor zorgen dat iedereen de kans krijgt om mee te doen.

Mensen
Hoorn stelt in 2009 opnieuw de mens centraal. De kwaliteit van uitvoering en voorzieningen in de WMO behouden hun hoge prioriteit. Daarnaast gaat de Participatietop 2008 de inspiratie vormen voor re-integratie, participatiebeleid en armoedebestrijding in 2009. Kinderen, jongeren en hun ouders hebben ook alle aandacht: bijvoorbeeld bij de realisatie van een centrum voor jeugd en gezin gerealiseerd en worden projecten zoals Jeugd en Alcohol en het tegengaan van schooluitval.

Buitenplannen
Veel aandacht gaat uit naar het feit dat Hoorn zich ontwikkelt van een groei- naar een beheergemeente. Dit betekent dat in 2009 een groot aantal nieuwe ‘buitenplannen’ op de agenda staan. Zo worden de Fietsnota, de Parkeernota, een bomenbeleidsplan, de Woonvisie, een lokaal Milieubeleidsplan en het Rioleringsplan in 2009 ontwikkeld. Ook de verbetering van dienstverlening, de operationele maatregelen voor de brandweer, het omzetten van sportvelden in kunstgrasvelden, de aanpak van speelplekken, de renovatie van de houten bruggen en het verbeteren van de toegankelijkheid van de bushaltes worden aangepakt.

Extra projecten
De raad stelt extra financiering beschikbaar voor onder andere jeugd- en jongerenwerk, buddyprojecten om eenzaamheid tegen te gaan, een nieuwe keuken voor hospice Dignitas, een subsidie van het schoolschaatsen voor de jeugd van de Hoornse basisscholen. Daarnaast is er ruimte gemaakt voor een extra bijdrage in de ziektekosten van € 37 euro voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het bijstandsminimum en is er aandacht voor duurzame bouwplannen en een duurzaam bomenbeleidsplan.

Klik op onderstaande link voor een volledig overzicht van moties en amendementen