”Hoorn moet slimme straatverlichting krijgen”

ingevoerd op 6-12-2008

De Hoornse Fracties van CDA en GroenLinks  vragen het College om te onderzoeken of Hoorn niet aan de slimme straatverlichting kan. Verlichting die op afstand aan en uit kan en minder energie verbruikt. ”Op deze wijze kan Hoorn een voorhoedegemeente zijn” aldus de twee fracties.

Lees hier hun verzoek:

Aan:
College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn
Nieuwe Steen 1
1625 HV Hoorn

Hoorn, 5 december 2008.

Betreft: Art 43-vragen over slimme straatverlichting

Geacht college,

In de Hoornse raad zijn duurzaamheid, milieuvriendelijk wagenpark, reductie co2 uitstoot e.d. actuele onderwerpen. Goede openbare verlichting en een lager energieverbruik is ook een actueel thema.
Menigeen verbaast zich over straatverlichting die in verband met onderhoudswerkzaamheden bij daglicht in een groot gebied in werking is. Kan dit niet anders?

De gemeente Venray voert een zeer fijnmazige besturing van de straatverlichting en feestverlichting in. Elke lamp is apart, via computer of sms aan- en uit te schakelen, te dimmen en te versterken. Bij calamiteiten kunnen brandweer en politie per sms het licht vol aanzetten. De feestverlichting in de binnenstad, die niet 24 uur per dag volop aan hoeft, kan ook op deze manier worden gedimd.

De uitvoering van het systeem vergt een investering van 150 euro per armatuur, fors hoger dan een standaard armatuur van ongeveer zestig euro, aldus de informatie. Maar de gemeente Venray meent dat het zal leiden tot een besparing van het energiegebruik, en dus beperking van de co2 uitstoot. Bovendien zou dit systeem minder storingsgevoelig zijn en zou de investering terugverdiend kunnen worden door de besparing op de energierekening.

Een ander positief aspect is dat de op afstand bestuurbare dimmer ook voor calamiteiten nuttig kan zijn. Je kunt bij elementen heel gericht het verlichtingsniveau aanpassen, maar ook hulpdiensten kunnen via sms-je of via de regionale calamiteitencentra het licht vol aan zetten. Die techniek wordt ook al in de gemeente Tilburg toegepast.
Zoals bekend gaat de gemeente Amsterdam een proef doen met LED-verlichting, iets wat Hoorn ook zou kunnen doen. Langs de Amstel bij de Stopera wordt het fietspad verlicht met LED armaturen. Via www.licht.amsterdam.nl kunnen burgers hun ervaringen hiermee melden.

Naar de mening van het CDA en GroenLinks moet het voor Hoorn meer dan de moeite waard zijn te onderzoeken of dit nieuwe systeem ook in Hoorn uitvoerbaar- en haalbaar is en wat de voor- en nadelen zijn. Hetzelfde geldt voor een proef met LED-verlichting.
Op deze wijze kan Hoorn een voorhoedegemeente zijn.

Aan uw college vragen wij dit te onderzoeken en de raad te informeren over de resultaten van uw verkenning of onderzoek.
Uw reactie zien wij met belangstelling tegemoet.

Hoogachtend,
Namens het GroenLinks,  namens het CDA,

Peter Manshanden   Johan van der Tuin

Reacties
Reactie: (Marcel)
29-1-2009, 15:36
philips heeft problemen met water in de kop van zn led armatuur,dus die zal ik er niet neer zetten,kennen jullie ruud lighting al?
heel erg goed en zuinig en heel goed betaalbaar.

Reactie: (Maes)
6-12-2008, 23:13
Niet alleen slimmer licht maar ook eerder op Hoorngids:

"Hoorn wil besparen op openbare verlichting. ingevoerd op 19-11-2008."

Doen dan gewoon al het licht maar uit, wil de laatste uitgaander ff het lichtknopje bedienen? Ik word hier erg moe van eigenlijk. Veiligheid lijkt niet meer belangrijk. Ben het daarom het met Ruud eens.

Reactie: (Ruud)
6-12-2008, 20:56
Men is niet eens in staat om slimme verkeerslichten te plaatsen dus dit is al op voorhand weer een misser. Los hiervan is het zo dat schorem lekker het donker afwacht om toe te slaan.