Fietsverlichting in Hoorn nog niet verbeterd

ingevoerd op 8-12-2008

Bij de telling van de fietsverlichting van scholieren maandagmorgen vroeg op de Berkhouterweg, Berkmergouw en het Keern bleek het nog niet goed gesteld met de lampjes. Hoewel een 7½ voor de meeste scholieren een aantrekkelijke beoordeling is, betekent dit getal voor de fietsverlichting toch nog steeds een dikke onvoldoende. Zo’n 75 % bleek de verlichting op orde te hebben.

Ondanks de verruimde wetgeving wat de fietsverlichting betreft, waarbij de zogenaamde led-lampjes op de kleding en het lichaam van de fietser worden toegestaan, kwam de telling door vrijwilligers van VVN Hoorn niet hoger dan 76%. Vergeleken bij de januaritelling van dit jaar is het resultaat zelfs nog wat minder.

Dit is niet bemoedigend voor de forensen-telling van aanstaande woensdag en die van het kooppubliek van donderdag, want vorige keer lagen die met respectievelijk 70% en 60% al beduidend lager dan die van de scholieren (80%). De slordigheid van het voeren van geen of ondeugdelijke verlichting kan toch onmogelijk te wijten zijn aan de kredietcrisis, want de aanschaf van de gedoogde lampjes is vele malen goedkoper dan het risico van een verbaal!

Bovendien moet het ook de fietsers ’s morgens in de duisternis toch duidelijk zijn, dat ze zonder verlichting een potentieel gevaar in het verkeer vormen. Vaak blijken ze, eenmaal bevoegd als autobestuurder, door te krijgen, dat onverlichte fietsers voor diezelfde automobilisten een soort spookrijders zijn.

Het tel-resultaat zal ook voor de politie in de regio West-Friesland weer een extra stimulans zijn om de overtreders op hun onverantwoorde verkeersgedrag te wijzen door hen te trakteren op een boete.    
  

Reacties
Reactie: (Maes)
9-12-2008, 20:30
Tuurlijk moet de fietsverlichting in orde zijn, vooral nu de gemeente Hoorn overweegt de openbare verlichting te minderen en tevens ’slim’ te beheren.

Het één heeft natuurlijk niets met het ander te maken. :)

Maar als de gemeente gaat ’donkeren’ moet je als verkeersgebruiker extra opletten. Misschien moeten voetgangers ook maar iets van een lichtje gebruiken, wie ziet je nou nog?