Kroegen in Hoorn sluiten deuren vanaf 2010 om middernacht

College dreigde op te stappen

De Hoornse Gemeenteraad had dinsdagavond een zware kluif aan de voorstellen om het overmatig drankgebruik onder de jeugd aan te pakken. De discussie draaide vooral om de toegangstijd voor de horeca. Moeten in Hoorn en de rest van West-Friesland de deuren voor nieuwe bezoekers op slot om 12 uur of om 1 uur  ’s nachts? De fracties van VOCH, Tonnaer, Hoorns Belang en De Meij hadden een amendement ingediend om in 2009 ervaring op te doen met een toegangstijd van 1 uur.
 
Wethouder Van Es meldde aan het einde van de lange raadsvergadering dat het Hoornse college dreigde met opstappen als de raad niet zou instemmen met het totale plan Jeugd en Alcohol. Een meerderheid van de raad ging onder deze zware druk uiteindelijk akkoord.

In het “Plan van aanpak Jeugd en Alcohol West-Friesland en Schagen” hebben de gemeenten toegezegd een regionaal alcoholmatigingsbeleid gericht op jongeren te ontwikkelen. Het voorstel aan de raad was om in heel West-Friesland en Schagen in de horeca na middernacht geen nieuwe bezoekers meer toe te laten. Daarnaast moeten cafés en uitgaansgelegenheden in de hele regio om 02.00 uur dicht, tenzij ontheffing wordt verleend.

De fractie van VOCH vond het College-voorstel maar niets: “Het café om 12 uur sluiten voor bezoekers is  te vroeg. Elke volwassene wordt dan in zijn keuze beperkt. Hoorn moet geen Urk of Staphorst aan het IJsselmeer worden. Zolang steden als Purmerend en Heerhugowaard niet mee doen, gaat het niet werken.”

Raadslid Tonnaer van de gelijknamige fractie: ”10 jaar geleden is heel bewust gekozen om de overlast in de binnenstad te beperken met een vrije sluitingstijd. Nu zouden we dat overboord gooien. Ik voorspel toename overlast, drankgebruik op straat en kleine ondernemers die het niet redden.”

Volgens de PvdA-fractie ging de discussie over twee zaken: “Kies je voor gezondheid van jongeren of kies je voor vrijheid van volwassenen? Jammer dat er nu veel aandacht is voor de toegangstijd. De horeca kan een goede lobby voeren. Maar waar is bv. de lobby van het kind met leerachterstanden of het kind in een alcoholpoli?” Op twee fractieleden na koos de PvdA vooral voor de gezondheid van de jeugd. En in PvdA-optiek dus voor een toegangstijd van 12 uur vanaf 2010.

Ook de VVD wilde deze extra vroege toegangstijd om indrinken door de jeugd tegen te gaan en hamerde op de samenwerking in de regio: ”Een compromis van 1 uur vinden wij water bij de wijn doen. Niet goed. Als blijkt dat 12 uur geen effect heeft, dan moet je je beraden.”

Groen Links had deze keer een meer liberaal standpunt dan de VVD en was tegen de betutteling van het vroege tijdstip:  “De toegangstijd heeft geen invloed op drankgebruik bij de jeugd.  De verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. ” Raadslid De Meij, die recent bij de VVD weg moest, had ook een liberaal standpunt:  “De overheid betuttelt met dit voorstel. Slechts 15 % van het alcoholgebruik vindt plaats in de horeca.”

Burgemeester Van Veldhuizen hield een vurig pleidooi voor de regionale ‘West-FRIS-land-plannen’: “Een uurtje eerder of later maakt voor een café-exploitant heus niet uit”, zie hij tegen raadsleden die vreesden voor de toekomst van kleinere horecazaken. Aan het eind van de avond kon hij melden dat de gemeenteraad van Schagen dezelfde avond akkoord gegaan was met de regionale plannen. Hij vroeg daarna nog eens om vooral het College-voorstel te ondersteunen.

Voor het amendement om niet om 12 uur maar m.i.v. 2009 om 1 uur de deuren te sluiten waren uiteindelijk 11 raadsleden en dus werd het niet aangenomen. Zelfs daarna werd weer geschorst om te kijken waar partijen elkaar konden vinden. De vele schorsingen tijdens de gemeenteraadsvergadering boden Radio Hoorn, die de raad uitzendt, de gelegenheid toepasselijke plaatjes te draaien zoals “I’ll never drink again”  van Alexander Curly en “Red, red wine” van UB40…

Een laatste motie werd teruggenomen en om 23.20 uur kon na uren vergaderen gestemd worden over het College-voorstel. Vanuit het College was nog veel druk uitgeoefend op verschillende raadsleden en een enkeling ging alsnog accoord met de vervroegde horeca-sluiting. Met 13 tegenstemmers werd het voorstel toch nog aangenomen. U moet dus vanaf 2010 op tijd naar de kroeg gaan...
 

Reacties
Reactie: (Dwazig)
17-12-2008, 22:16
In 2010 de kiezers hier fijntjes nog eens op attenderen.

Reactie: (rich)
17-12-2008, 17:49
dat word dan lachen op de rode steen ale kroegen tegelijk leeg.

Reactie: (NHD)
17-12-2008, 17:21
Bron: NHD:

Horeca: ’Chantage raadsdebat stap-uur’
Gepubliceerd op 17 december 2008, 16:37

Hoorn -
,,De Hoornse gemeenteraad heeft zich laten chanteren.’’ En: ,,Schaamteloze kleine kinder-politiek.’’ Ben Tap van Horeca Nederland is erg boos over de ommezwaai van diverse raadsleden in Hoorn dinsdagavond in de discussie over sluitingstijden van cafés.

Per 1 januari 2010 wordt het uiterste entreetijdstip voor cafés in Hoorn 12 uur ’s nachts. Het plan leek aanvankelijk kansloos, maar het tij keerde nadat het college dreigde op te stappen. Drie tegenstemmers uit de coalitie: Lidy Klaassen (VOC Hoorn), Harry Bakker (GroenLinks) en Esther de Groot (PvdA) lieten hun standpunt varen en stemden voor 12 uur.

,,Een staaltje kleine-kinderpolitiek dat we nog nooit hebben meegemaakt’’, zegt horecaman Ben Tap. ,,Door de raad zo onder druk te zetten is het college zijn boekje te buiten gegaan. We zijn verbijsterd. De raad is toch het hoogste orgaan. Dit is in strijd met de democratie.’’

Reactie: (Xander de Groot)
17-12-2008, 10:29
Hans, vertel me eens wat nieuws :-)

Wat ooit "mijn" VVD was, stelt mij al enige jaren erg teleur. Het enige dat mij nog op het pad hield, was het gebrek aan beter. Maar ook dat argument is weggevallen.
Ik ben razend benieuwd naar de consequenties van deze maatregel. Wie opent er nog een kroeg in HOORN, welke vrijstellingen moeten er verleend worden aan de nieuwe disco?? Of krijgen we een thee-dansant?? De matinee-voorstelling in onze bioscoop(?) zal uitverkocht zijn ....

Reactie: (Hans)
17-12-2008, 09:32
Xander, je zit bij jouw VVD inderdaad niet meer bij een liberale club.

Reactie: (Xander de Groot)
17-12-2008, 09:15
Wat een teleurstellende uitkomst. Hoewel ik niet anders had verwacht, was er nog hoop. Hoop dat liberale partijen zich eens van hun sterke kant zouden laten zien.Maar, zodra de burgemeester zich hiervoor had hard gemaakt, waren alle pogingen om tot andere gedachten te komen bij voorbaat kansloos. Maar wat een betutteling. Niet vaak meegemaakt dat een probleem met totaal verkeerde maatregelen bestreden gaat worden. Dit is een stevige stap achterwaarts in het streven tot het realisren van een aantrekkelijke binnenstad. Het wordt tijd om bij de komende verkiezingen maar eens blanco te stemmen. Een Gemeenteraad dat voor een College zwicht .......