”Inwoners van Hoorn willen eerder stappen”

ingevoerd op 17-12-2008

Dat we vanaf 2010 na 24.00 uur een horeca niet meer inkomen, wilden wij als inwoners van Hoorn! ”Er is eerder een enquête geweest onder een West-Fries burgerpanel van 3000 mensen en die gaven aan dat zij eerder op de avond uit wilden, als het gezellig was. Dat bereik je door de tijden te vervroegen.” Aldus een woordvoerster van de gemeente Hoorn op de site van Binnenlands Bestuur. Het is maar dat u het weet!
 
Bron van onderstaand artikel: Binnenlands Bestuur

Niet meer stappen na middernacht in Hoorn

Vanaf 2010 kom je na middernacht de kroeg niet meer in in Hoorn. Dinsdagavond ging de raad na een drie uur durende discussie akkoord met het plan om de toegangstijden te bekorten. Het college van B&W zetten uiterste pressiemiddelen in om de maatregelen erdoor te krijgen. Hun verwachting is dat het gebruikelijke ‘indrinken’ door deze maatregel bekort wordt.

Drankproblemen West-Friese jeugd
Een jaar geleden kwam de West-Friese jeugd in het nieuws met haar ernstige drankproblemen. Uit onderzoeken van de GGD bleek dat bijna de helft van de jeugd tussen de 12 en 16 daarmee te kampen had. Alcoholgerelateerd vandalisme tierde welig in de regio.

 
Convenant met tien gemeenten
Tien West-Friese gemeenten besloten tot een gezamenlijke aanpak, daartoe aangespoord door minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Zij stelden een convenant op met maatregelen als: betere voorlichting op scholen en aan ouders, gesprekken met sportverenigingen, bindende voorwaarden met de detailhandel en de inrichting van een alcoholpoli voor nazorg en voorlichting.

 
’Alcoholtoerisme voorkomen’
Hoorn is de vijfde gemeente die instemt met het plan van aanpak. Er was binnen de raad veel verdeeldheid over. Met name het vervroegen van de toegangstijden van 2:00 tot 24:00 stuitte op weerstand. Christa van Hees, woordvoerster van de gemeente, merkt op dat juist dit onderdeel op bijval van de West-Friese bevolking kan rekenen. ‘Er is eerder een enquête geweest onder een West-Fries burgerpanel van 3000 mensen en die gaven aan dat zij eerder op de avond uit wilden, als het gezellig was. Dat bereik je door de tijden te vervroegen. En omdat we dit in regionaal verband doen, voorkomen we alcoholtoerisme.’

 
Blaastesten aan de deur
Horecagelegenheden die na 2:00 nog open willen zijn, moeten aan strenge eisen voldoen, zoals een streng deurbeleid en het afnemen van blaastesten en identiteitscontroles aan de deur.
De andere vijf West-Friese gemeenten volgen naar verwachting de komende maanden. 2009 dient als overgangsjaar, in 2010 worden de maatregelen geimplementeerd.

Reacties
Reactie: (jan)
18-12-2008, 14:41
Ik heb die enquettedames wel vaker zien staan op de hoek van het grote noord, die zoeken de mensen gewoon uit op welke uitkmost men wil, makkelijk te beinvloeden. Leuk bedacht van mevrouw ter dorst en dat alle mensen hieronder moeten lijden is raar, het is maar een beperkte groep waar het om gaat, en bovendien symptoombestrijding van het gevolg , de oorzaak vergeet men voor het gemak maar even. De politiek slaat zoals gewoonlijk weer eens mijlenver naast de plank en maakt de afstand nog groter, zelfs als je denkt dat het niet kan lukt het ze steeds weer.