Burgemeester: ”We maken schoon schip”

ingevoerd op 24-3-2004

In een eerste reactie zegt burgemeester dr. G. O. van Veldhuizen blij te zijn dat het wat de zwaardere verdenkingen betreft om een hele kleine groep gaat, “al is iedere ambtenaar die in de fout gaat er één te veel”. “ Als het gaat om het zogenoemde smeren en fêteren is het natuurlijk volstrekt duidelijk, dat dit nu niet meer kan, en dat gebeurt ook niet meer in Hoorn. We hebben het over zaken die in het verleden hebben plaatsgevonden.” Van Veldhuizen: “We hebben onszelf de maat genomen, we maken schoon schip en richten onze blik op de toekomst. De bevindingen uit het rapport bieden ons een uitgelezen kans om met elkaar in discussie te gaan over de vraag waar onze grenzen liggen en hoe wij in de praktijk van alledag invulling geven aan onze gedragscode.”
Gedragscode en ambtseed
In navolging van door de gemeenteraad vastgestelde gedragscodes voor raadsleden, de burgemeester en de wethouders, hebben B. en W. op 16 maart een gedragscode voor ambtenaren vastgesteld (zie persbericht gedragscode ambtenaren). In de loop van dit jaar wordt de ambtseed ingevoerd. Inmiddels heeft ook de ondernemingsraad ingestemd met de code. Nog vóór de zomervakantie stelt het college een plan van aanpak vast om integriteit blijvend te verankeren in de organisatie. Er komen onder andere dilemmatrainingen voor alle medewerkers.

Inkoop en aanbestedingsbeleid
In februari 2004 heeft de gemeenteraad van Hoorn een nieuw inkoop- en aanbestedingsbeleid vastgesteld. Kern van het systeem is dat over iedere inkoop op basis van functiescheiding door minimaal twee personen wordt beslist (het zogenoemde vier-ogenprincipe).

Acties tot nog toe
Vanaf de eerste signalen dat er in Hoorn ambtenaren over de schreef zouden zijn gegaan, heeft het gemeentebestuur geprobeerd de waarheid te achterhalen. Zo heeft de gemeente na eigen onderzoek het Openbaar Ministerie in maart 2002 gevraagd verder onderzoek te doen naar een ambtenaar van wie werd vermoed dat deze giften had aangenomen. Dat heeft pas op 29 januari 2004 geresulteerd in het besluit van het landelijk parket om tot vervolging over te gaan.

Daarnaast heeft de gemeente in april 2002 aangifte gedaan tegen een projectmanager in verband met het plegen van valsheid in geschrifte. Daarvoor is de betrokkene inmiddels veroordeeld tot een geldboete. Bij de aangifte is indertijd ook melding gemaakt van mogelijk niet-integer gedrag. Op basis van die signalen heeft het Openbaar Ministerie in Alkmaar besloten geen verder onderzoek te doen.
Pogingen van de gemeente om inzicht te krijgen in de lijst met namen van acht Hoornse ambtenaren die tijdens de Parlementaire Enquête Bouwnijverheid zijn overhandigd, hadden geen resultaat.

Hoorn heeft zich aangesloten bij de Stichting Regres. Deze stichting probeert namens een groot aantal gemeenten de schade als gevolg van vooroverleg en verboden prijsafspraken te verhalen bij de betreffende bedrijven. Het gaat om ruim dertig projecten in de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem BV, waarbij Hoorn is genoemd. De stichting voert binnenkort de eerste vijf proefprocedures.