Ongeregeldheden na de wedstrijd AZ - Ajax

ingevoerd op 28-3-2004

Op zondagmiddag werd in Alkmaar de wedstrijd AZ - Ajax gespeeld. Na de wedstrijd ontstonden er in het centrum van Alkmaar, op en om het Waagplein ongeregeldheden. Hierbij werd door de politie een waarschuwingsschot gelost. In totaal werden 12 personen aangehouden.



De wedstrijd verliep voor de politie vrij rustig. Er waren kleine incidenten toen voor de wedstrijd ongeveer 20 Ajax-supporters geen toegang tot het stadion kregen. Ook werd een groepje van ongeveer 5 Ajax-supporters in de rust uit het stadion verwijderd. In totaal werden bij het stadion vijf personen aangehouden wegens baldadigheid en het plegen van vernielingen.

Na de wedstrijd trokken een 60-tal Ajax-supporters naar het Waagplein. Een aantal van hen bezochten daar een café. Nadat de AZ en Ajax-aanhang elkaar hadden uitgedaagd verspreiden zich groepjes in het centrum. Naast een aantal vernielingen deden zich geen ernstige incidenten voor.

Omstreeks 17.15 uur kreeg een grote groep Ajax-aanhang drie politiemensen in het oog die in burger de zaak in de gaten hielden op het Waagplein. De drie agenten werden zodanig door de supporters belaagd dat een van hen een waarschuwingsschot moest lossen. Een andere politieman gebruikte pepper-spray om de mensen op afstand te houden.

De gewaarschuwde assistentie was snel ter plaatse en kon nog een zevental aanhoudingen verrichten. De politie Alkmaar kreeg assistentie van de omliggende politiedistricten Noordkop en Westfriesland. Ook collega’s van de regio Kennemerland, die in dienst was in verband met een eigen voetbalwedstrijd, verleende assistentie.