”Hoorns Sportgala genante vertoning”

ingevoerd op 22-12-2008

Volgens de Hoornse raadsfracties Hoorns Belang en Fractie Tonnaer was het een ”genante vertoning” dat het College van B&W dit weekend ontbrak bij de prijsuitreiking van het Hoorns Sportgala. Het Noordhollands Dagblad noemde de avond in een verslag ”tenenkrommend”. De fracties schrijven in een brief aan B&W: ”De gebrekkige belangstelling van het College van B&W voor dit Hoornse Sportgala is een beschamende vertoning en een aanfluiting voor het sportieve imago van onze stad.”

De raadsleden willen weten wat de plannen van het College zijn met het Hoorns Sportgala. Lees hier hun brief met vragen:

Aan College van B&W, postbus 603, 1620 AR Hoorn

Hoorn, 22 december 2008.

Betreft: Sportgala, vragen ex art. 43

Geacht College,

Door de Hoornse Sportraad wordt jaarlijks het Sportgala Hoorn georganiseerd. Zondag 21 december 2008 vond in Schouwburg Het Park het Sportgala 2008 plaats. In een goed gevulde schouwburgzaal werden de jaarlijkse sportprijzen toegekend aan sport jongen/man, sport meisje/vrouw en sportploeg. Daarnaast werden sportdemonstraties gegeven.

De  organisatie had zich ervoor ingespannen een leuke sportavond te houden. Desondanks werd het gala door het Noordhollands Dagblad “tenenkrommend” genoemd. Uw college was tijdens  het gala niet aanwezig en heeft daardoor ook geen prijzen uitgereikt. Een genante vertoning. De leden van het college van B&W zijn enorm belangrijk en kunnen daarom kennelijk niet overal aanwezig zijn!

De kosten van het jaarlijkse Sportgala worden deels door sponsoren betaald. Een ander deel door middel van subsidieverlening door de gemeente Hoorn. Tot nu toe is door het College van B&W aan de Sportraad Hoorn geen subsidie voor het jaar 2008 toegekend. Het begrotingstekort van de Sportraad voor het Sportgala bedraagt € 1.500, - Het is trouwens opmerkelijk dat in de (meer)jarenbegroting van de gemeente Hoorn staat opgenomen een bedrag van € 750, - voor de jaarlijkse Westfriese Sportverkiezing.

Zowel de wijze waarop de subsidieaanvraag door het college wordt behandeld als ook de afwezigheid van de collegeleden typeren de houding en vermoedelijk  ook uw opvattingen en gebrekkige waardering voor dit Hoornse Sportgala.  En dat geldt dus ook voor de prijzen voor Hoornse sportploegen, sportmannen en sportvrouwen. U wekt de indruk te streven naar het beëindigen van het Hoornse Sportgala en zich in te willen inspannen voor één Westfries Sportgala. En dit terwijl u vindt dat sportdeelname en  goede sportvoorzieningen in onze stad belangrijk  zijn.  U vindt dat Hoorn veel uitstekende sporters als inwoners heeft. 
 
De gebrekkige belangstelling van het College van B&W voor dit Hoornse Sportgala is een beschamende vertoning en een aanfluiting voor het sportieve imago van onze stad.

1. Bent u met ons van mening dat het jaarlijkse Sportgala Hoorn goed is voor de sport van onze stad en aansluit bij de sportprestaties die onze inwonerssporters jaarlijks leveren ?
2. Bent u van mening dat het Sportgala Hoorn van de Hoornse Sportraad moet blijven;
3. Zo ja, welke bijdrage denkt het College van B&W financieel en op een andere manier te leveren om het Sportgala Hoorn op peil te houden en te verbeteren ?

 
Vriendelijke Groet, 

Roger Tonnaer (fractie Tonnaer) en José Kamphuis (Hoorns Belang)

Reacties
Reactie: (Floris Jonkers)
28-12-2008, 10:48
Het doet me deugd dat Roger Tonnaer het opneemt voor het Sportgala in Hoorn. Ik mocht het gala in het verleden meermalen presenteren in samenwerking met de Sportraad en Radio Hoorn. We struikelden toentertijd soms over de wethouders, die altijd aanwezig waren. Namens de stad reikten ze sportpenningen en -vazen uit, en de politiek was dus nadrukkelijk - en soms hinderlijk - aanwezig. Maar op één of andere manier lijkt het College naar dat West-Fries Sportgala te willen. Dat is noodzakelijk voor de ons omringende gemeenten, die te klein zijn voor een eigen gala. Maar Hoorn is Hoorn en kan moeiteloos zelf een gala organiseren. En natuurlijk zijn sportgala’s rare voorstellingen en soms tenenkrommend. Want hoe maakt je zoiets leuk? Je vergelijkt appels met peren. Maar de Sport staat in de belangstelling en de hoogtepunten en de sporters worden nogmaals in het zonnetje gezet! Dus Cilia Weel en Jack van Es terug op het podium, burgervader Onno weer in de zaal en de Sportraad krijgt voor dit echt Hoornse festijn gewoon weer een paar duizend euro!
Kom CDA en PvdA, het is binnenkort weer verkiezingstijd, sluit je aan bij Roger en José!

Sportieve groet,
Floris Jonkers