Koninklijke onderscheiding voor A.P. Buur

ingevoerd op 1-4-2004

Op donderdag 1 april reikte burgemeester G.O. van Veldhuizen een koninklijke onderscheiding uit aan de heer Adrianus Petrus Buur. De heer Buur, in 1942 in Hoorn geboren en nog steeds woonachtig, werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg zijn onderscheiding tijdens een feestelijke receptie ter gelegenheid van zijn 25-jarig jubileum als lid van de Raad van Toezicht van het Westfries Gasthuis.



Na zijn diensttijd werkte de heer Buur van 1963 tot 1968 bij de Noord-Hollandsche Uitgeversmaatschappij. In 1969 ging hij als economisch adviseur werken bij de Bouwbond NVV. In die periode haalde de heer Buur zijn doctoraal examen in de economie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1977 maakte hij de overstap naar het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid in Amsterdam, waar hij sindsdien als directeur werkzaam is. Het instituut verricht onderzoek naar economische en sociale verschijnselen die van belang zijn voor de bouwnijverheid.
Daarnaast was hij van 1991 tot 2000 bijzonder hoogleraar in de bouweconomie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij stelde zijn deskundigheid op economisch, wetenschappelijk en bestuurlijk terrein ook beschikbaar aan de samenleving middels lezingen en publicaties.

Dit jaar is de heer Buur 25 jaar bestuurlijk actief als vrijwilliger in de Raad van Toezicht van het Westfries Gasthuis. Hij zette zijn beroepsmatige deskundigheid op enthousiaste wijze in bij de fusie van de twee Hoornse ziekenhuizen tot Westfries Gasthuis en bij de totstandkoming van de nieuwbouw en organisatorische vormgeving van het ziekenhuis zoals dat nu aan de Maelsonstraat staat.