Raad wil vooral het boek over corruptie sluiten

ingevoerd op 6-4-2004

-Hoorn, zien en zwijgen-. Zo werd de oude situatie op het Hoornse stadhuis beschreven door Hoorns Belang. De Gemeenteraad sprak dinsdagavond naar aanleiding van een recent rapport over de corruptie in die mooie stad aan het IJsselmeer. Maar de fracties willen het boek vooral sluiten. Men is de negatieve verhalen over Hoorn zat en wil vooral naar de toekomst kijken. Verschillende fracties willen dat justitie meer doet en zien voor de eigen fracties geen mogelijkheden meer.

-Dit zwarte blad uit onze geschiedenis mag worden omgeslagen- aldus fractievoorzitter Wagemaker van de PvdA over het onderzoek naar corruptie in Hoorn. Kritiek is er op justitie: -Vrouwe Justitia schiet tekort-. Volgens de PvdA had zij meer moeten doen en ook kunnen doen dan de gemeente zelf. De fractie wil niet dat het hele bedrijf Hoorn op de verdachtenbank mag komen. Slechts enkele ambtenaren zijn over de schreef gegaan en de PvdA heeft niet de indruk dat bestuurders in de fout zijn gegaan.

In een motie pleitte de fractie van Groen Links voor schriftelijke reacties van alle bestuurders uit de periode 1994 tot 2002. Alleen zo kan er volgens deze partij schoon schip worden gemaakt. De overige partijen bleken hier echter weinig heil in te zien.

Woordvoerster Tillema van D66 wilde duidelijk af van de reputatie de meest corrupte stad van Nederland te zijn. Zij omschreef Hoorn als de meest eerlijke en openhartige stad van ons land. Hoorn heeft de hand tenminste in eigen boezem gestoken en durft zijn fouten te erkennen.

De reactie van VOCH op het rapport was vooral dat men niet wilde terugblikken en dat Hoorn aan de slag moest gaan. Wel maakte Van der Maat van VOCH bekend dat hun fractie zich niet meer aan het vertrouwelijke karakter van het Seniorenconvent gaat houden. Dit naar aanleiding van reacties van de VVD en later de PvdA in de pers, terwijl afgesproken was nog niet naar buiten te treden. Ook andere fracties bleken zich aan deze openheid te hebben ge-ergerd.

Fractievoorzitter Van der Tuin van het CDA dacht een ander rapport dan de PvdA te hebben ontvangen gezien de conclusie van deze partij dat bestuurders niet over de schreef waren gegaan. Toch wil het CDA geen verder onderzoek naar het functioneren van bestuurders in het verleden. Volgens hen heeft dat geen zin meer en is er voldoende vertrouwen in de plannen van het College. B&W hebben een aantal maatregelen genomen zoals invoering van een ambtseed en een nieuw inkoopbeleid.

Hoorns Belang meldde dat zij het eigenlijk een slecht rapport vonden en er niets mee konden doen.