Einde kerstboomverbranding: weinig bomen en vragen Hoorns Belang

ingevoerd op 4-1-2009

Met het stoppen met de kerstboomverbrandingen (behalve op de Nieuwe Wal) maakt de gemeente Hoorn een einde aan een eeuwenoude traditie. Dit stelt de fractie van Hoorns Belang in een gloedvol betoog aan het College van B&W. De fractie vraagt zich af of het besluit om de kerstbomen bijna overal te versnipperen wel een goed overwogen besluit van B&W is. In ieder geval werden zaterdag veel minder kerstbomen ingeleverd dan voorgaande jaren en waren veel kinderen teleurgesteld.

Lees hier het gloedvolle betoog van Hoorns Belang:

Hoorn, 4 januari 2008

Vragen ex. art. 43 over kerstboomverbranding

Geacht college,
 
Op 9 december jl. heeft uw college besloten om niet meer over te gaan tot de traditionele kerstboomverbranding in de diverse wijken, maar tot kerstboomversnippering. Enige uitzondering hierop is de locatie Nieuwe Wal, waar wél verbrand mag worden.
Dit i.v.m. diverse milieu- en kostenoverwegingen, aldus het bericht hierover. Er zijn meer plekken aangewezen om de boom ter versnippering aan te bieden.

De bomen werden altijd verbrand op een zandbed, om overblijvende gevaarlijke stoffen op te kunnen vangen en te verwijderen. Dit zou een groot deel van de kosten in beslag nemen.

We hebben vernomen dat de brandweerlieden altijd geheel vrijwillig, dus zonder kostenvergoeding, aan de verbranding meededen. Ze genieten er zelfs van om eens ongedwongen contact te hebben met jong en oud, en te zien hoe iedereen geniet. Want vooraljongeren vinden het helemaal geweldig om zo veel mogelijk bomen in de buurt te verzamelen om zodoende tot een schitterende brandstapel te komen.  Het heeft ook iets spannends, de oploeiende vlammen, het knappen van het hout. Daar kan een kampvuurtje niet tegenop!
 
Het is wel heel erg jammer om zo’n duizenden jaren oud gebruik zondermeer af te schaffen. Want dit gebeurt al van voor onze jaartelling. Slechts kort zoeken op het internet levert al de volgende informatie:
 
‘De kerstboomverbrandingen komen voort uit de eeuwenoude traditie om het nieuwe jaar in te luiden met nieuwjaarsvuren. Al voor het ontstaan van het christendom was het gebruikelijk om vuren aan te steken en dan te doven, als een soort ritueel einde van het voorbije jaar. Vervolgens werden nieuwe vuren aangestoken om de komst van het ‘licht’ (ook letterlijk de langere dagen) en het nieuwe jaar te vieren. Het is bekend dat de Germanen tijden het Joelfeest (het feest rond de zonnewende) zogeheten ‘Joelvuren’ maakten om de kwade krachten te verdrijven. Overigens maakten zij naast het vuur ook veel lawaai (‘joelen’), wat de basis vormde voor ons hedendaagse vuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht.
Het Christendom nam in latere tijden een deel van de heidense gebruiken op in de Christelijke traditie. Zo ontstond het gebruik om alle kerstgroen na de kerstdagen ritueel te verbranden.
 
De kerstboomverbrandingen zijn naast traditie, ook een manier om de vele kerstbomen na kerstmis op te ruimen. Om die reden, maar vooral ook omdat er in het verleden regelmatig calamiteiten voorkwamen bij spontaan georganiseerde verbrandingen, worden ze meestal door de gemeenten georganiseerd. Aanwezigheid van de brandweer is daarbij gebruikelijk.’
Dit geweldige oude gebruik wordt nu in één pennenstreek van tafel geveegd. Er lijkt wel steeds minder te kunnen en te mogen, de lol gaat er zo wel een beetje vanaf.
 
Maar het stoppen met de verbrandingen zal ook andere effecten hebben. Veel kerstbomen zullen niet meer worden weggebracht, maar her en der worden neergegooid. Dat is een ongewenste situatie.
Omdat het kijken naar bomen die versnipperd worden niet echt avontuurlijk is, zullen jongeren (en wellicht ook nog wel ouderen) zelf tot verbranding van de kerstbomen overgaan. Aangezien dit zonder toezicht en op ondeskundige wijze zal gebeuren,  is de kans op gevaarlijke situaties en ernstige verwondingen (zo niet erger) groot te noemen.


En bij deze ongecontroleerde verbrandingen wordt helemaal geen rekening met het milieu gehouden. Wij vermoeden trouwens dat dit tot grotere schade zal leiden, omdat er allerlei stoffen (bijvoorbeeld benzine) op de meest onmogelijke plaatsen gebruikt zullen worden om de bomen aan te steken.
 
Onze bovenstaande overwegingen brengen ons tot de volgende vragen ex. artikel 43:
1. Heeft u er bij stilgestaan dat het stoppen met de kerstboomverbrandingen (behalve op de Nieuwe Wal) een einde maakt aan een eeuwenoude traditie?
2. Heeft u er bij stilgestaan dat dit voor veel kinderen, maar ook voor volwassenen een zeer grote teleurstelling is?
3. Heeft u er bij stilgestaan dat het maar voor een beperkt aantal mensen mogelijk is om met kerstboom, kinderen en al naar de Nieuwe Wal te gaan voor de traditionele jaarlijkse kerstboomverbranding? Namelijk de mensen met een hele grote, vaak onzuinige, auto waar zowel boom als ouders als kinderen in passen? Met boom en kind op de fiets is natuurlijk geen optie.
4. Heeft u er bij stilgestaan dat het niet verbranden in de diverse buurten en wijken er toe zal leiden dat men dit zelf zal gaan doen?
5. Heeft u erbij stilgestaan dat dit ernstige gewonden tot gevolg kan hebben?
6. Heeft u erbij stilgestaan dat dit tot grotere milieuschade zal leiden, waardoor het effect op zich helemaal teniet gaat?
7. Heeft u erbij stilgestaan dat het ‘wilde’ in brand steken van de kerstbomen ook nog tot gevaar van grote branden kan leiden, bijvoorbeeld het in brand gaan van schuren, huize, etc. omdat dit stiekem gebeurt?
8. Heeft u erbij stilgestaan om opdracht te geven deze kerstboomvernietiging te evalueren? Hoeveel bomen er ter vernietiging zijn aangeboden, hoeveel ter verbranding, wat is het verschil in aanbieding met eerdere jaren, hoeveel incidenten zijn er bekend door het zelf maar verbranden van de bomen, hoeveel gewonden, hoeveel onveilige situaties, hoeveel uit de hand gelopen branden, hoeveel milieuschade, en wat heeft dit de gemeenschap wel niet gekost? Wat dit heeft gekost aan vele teleurgestelde kinderen en volwassenen zullen we niet vragen, want dit is niet in geld uit te drukken.

 
Uw antwoord verwachten wij binnen de gestelde termijn van 30 dagen. Eerder zou een aangename verrassing zijn, en wordt op prijs gesteld!
 
Met vriendelijke groet,

namens Hoorns Belang
José Kamphuis
Fractievoorzitter 

 
Klik op onderstaande TAG voor alle berichten uit het archief

Reacties
Reactie: (pingu)
7-1-2009, 11:20
Oh, en nog even dit, in andere gemeentes steken de inwoners gewoon zelf de bomen in de fik. De brandweer komt dan vanzelf wel opdagen. (natuurlijk wel op een veilige/zelfde plek waar dat kan.

Reactie: (pingu)
7-1-2009, 11:18
Bij ons achter op het veld was in Blokker toch elk jaar de verbranding en de kinderen waren al dagen van te voren aan het verzamelen om zoveel mogelijk lootjes te kunnen krijgen bij het inleveren. Ik merk dat dit jaar de kinderen de moeite er niet voor nemen, mede ook omdat de prijzen die kunnen worden gewonnen niet aantrekkelijk zijn maar zeker omdat er geen spectaculair vuur is. En overlast van omwonende over het vuur is er zeker niet, het is eenmalig en het is een mooi gezicht iedereen samen te zien komen en zich op te warmen bij het vuur.
Ik heb het dit jaar erg gemist en vindt dat er in wijken waar het haalbar is gewoon weer een kerstboomverbranding te laten plaatvinden ter voorkoming van zwervende kerstbomen en als inleiding van een mooi begin van een nieuw jaar.

Reactie: (rich)
6-1-2009, 19:45
vroeger ook moet het wezen

Reactie: (rich)
6-1-2009, 19:44
ja bracht vroeger aan kerstbomen was wel leuk die fik maarja alemaal regels en regeltjes en kan niet en dit en dat wat een onzin

Reactie: (mary)
6-1-2009, 19:29
Ja hier zwerven ook nog steeds veel kerstbomen in onze wijk, asso.
tot de jeugd zelf een fikkie gaat maken

Reactie: (justice)
6-1-2009, 17:12
Helemaal met JANS eens. Gun de jeugd, die toch al weinig vertier heeft in "ons" Hoorn, ook eens wat.

Reactie: (Jans)
5-1-2009, 23:28
Bij ons in de wijk liggen nu overal kerstbomen te slingeren. Heeft Openbare Werken weer wat te doen. Geef mij maar weer in elke wijk een fikkie.