Openstelling opgravingsterrein Winston bioscoop

ingevoerd op 13-4-2004

Op vrijdag 16 april aanstaande houdt de archeologische dienst van de gemeente Hoorn ‘open huis’ op het terrein van de voormalige Winston bioscoop, gelegen op de hoek van de Roode Steen en het Grote Noord. Het onderzoek, gestart op 22 maart jongstleden, is een vervolg van de opgraving die in 2000 plaatsvond. Nadat de laatste bebouwing op het terrein gesloopt was, konden de archeologen hier weer aan de slag. Het tweede onderzoek zal tot eind mei duren.



Tijdens de eerste opgraving werd een woonterp blootgelegd, die omstreeks het midden van de 13e eeuw moet zijn opgeworpen. Daaronder waren sporen zichtbaar behorend tot de ontginningsfase van het gebied omstreeks 1200. Het eerste huis dat op de terp kon worden aangetoond, dateert uit het laatste kwart van de 13e eeuw. Sindsdien heeft hier constant bebouwing gestaan. Aanvankelijk waren het eenvoudige huizen met wanden van met leem afgestreken vlechtwerk of hout. Vanaf ongeveer 1400 werden de huizen steeds meer uit baksteen opgetrokken en waren ze dubbel zo lang.

Tweede opgraving
Bij de tweede opgraving wisten de archeologen wat hun te wachten stond. Inmiddels is gebleken dat de aangetroffen situatie toch anders is dan werd verwacht. Een in één keer opgeworpen flinke terp, zoals aangetoond bij de eerste campagne, lijkt namelijk te ontbreken. Het ophogingsproces is hier veel geleidelijker gegaan en de eerste huisresten gaan ook iets verder in tijd terug. In totaal zijn nu 10 boven elkaar gelegen woonniveaus aangetoond, daterend van ongeveer 1275 tot in de 20e eeuw.

Vondsten
Tijdens het ‘open huis’ worden drie verschillende niveaus getoond: het eerste loopvlak uit de tijd van de ontginning, resten van bebouwing uit de 17e en 18e eeuw en overblijfselen uit de 14e en 15e eeuw. Tevens zijn bodemprofielen zichtbaar, waarin de verschillende woonniveaus zich aftekenen. Tijdens deze opgraving zijn tot nu toe al vele interessante vondsten geborgen. Een aantal hiervan is op het terrein te bezichtigen, zoals een sikkel uit het begin van de 14e eeuw, een gave benenkam, diverse messen en een vrijwel gave bijl voor houtbewerking, van omstreeks 1275.

Medewerkers archeologische dienst
Op 16 april is iedereen van harte welkom op het terrein van 13.30 tot 16.00 uur. Medewerkers van de archeologische dienst zijn aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Omdat het terrein bij regenval behoorlijk modderig kan zijn, wordt bezoekers aangeraden om laarzen of stevig schoeisel te dragen.