Koninginnedag in Hoorn, Zwaag en Blokker

ingevoerd op 14-4-2004

Op vrijdag 30 april is het Koninginnedag. De Hoornse binnenstad is dan weer één grote vrijmarkt. Wettelijk gezien mogen de winkels die dag open. Burgemeester en wethouders geven in verband met de vrijmarkt echter het dringende advies aan winkeliers om hun deuren gesloten te houden. Dit in verband met de toeloop van vrijmarkthandelaren die in alle vroegte een plekje kiezen. Winkeliers die toch van plan zijn hun zaak op Koninginnedag te openen, doen er goed aan een pamflet op hun deur of in hun etalage te hangen met het verzoek om de ingang naar de winkel of nooduitgang vrij te houden.



BLOKKER
De Oranjevereniging Blokker organiseert op 30 april Koninginnefeest bij winkelcentrum De Beurs aan de Westerblokker. Jong en oud zijn welkom; deelname is gratis.
Het programma ziet er als volgt uit:

• Vrijmarkt vanaf 9.00 uur. De jeugd heeft voorrang bij het zoeken van een plekje; beroepshandel is niet toegestaan.
• Optocht van versierde fietsen, vooraf gegaan door muziekvereniging Pancratius, start 9.30 uur; verzamelplaats Boekert.
• Spellencircuit voor kinderen t/m 12 jaar (springkussen, zweefmolen, miniscooters, schminken, klimwand). Van 10.30 tot 13.30 uur.
• Survival rond de oude velden van voetbalvereniging Blokkers. Vanaf 10.45 uur.
• Optreden van de Perenplukkers. Vanaf 11.00 uur.
• Miniplaybackshow. Van 13.00 tot 15.00 uur.
• Kinderdisco in het Gouden Hoofd. Van 16.00 tot 17.30 uur.
• Seniorenprogramma in Het Gouden Hoofd met diverse optredens. Van 14.00 tot 16.30 uur.

Informatie over de activiteiten geeft de heer Henny Schoonderwoerd, telefoon 241249.
De Westerblokker is van 8.00 tot 17.00 uur voor alle verkeer afgesloten tussen de Bramleylaan en de Kolenbergstraat. Het verkeer wordt omgeleid via de Bramleylaan en de Kolenbergstraat.

ZWAAG
In Zwaag vindt het Koninginnedagfeest ook dit jaar plaats op sportpark ’t Krijt. De deelnemers en toeschouwers kunnen weer genieten van een spectaculair programma voor jong en oud:
Voor de jeugd tot 13 jaar beginnen de festiviteiten om 13.00 uur met een parade van versierde fietsen. Daarna afwisselend spelletjes en miniplaybackshow. Afsluiting om 16.00 uur met de prijsuitreiking van de fietsparade, de kinderspelen en playbackshow.
Iedereen vanaf 13 jaar kan vanaf 13.00 uur in teamverband deelnemen aan de zeskamp.
Informatie over de activiteiten voor de jongste deelnemers geeft Marga Molenaar (telefoon 242433), voor de zeskamp Bas Bennis (e-mail basbennis@hotmail.com of telefoon 06 20456724)

Spelregels voor de vrijmarkt
Om de viering van Koninginnedag tot een succes te maken staat de gemeente een vrijmarkt, muziekoptredens en andere festiviteiten toe. Juist omdat er meer mag dan anders, hanteert de gemeente spelregels die tot doel hebben dat Koninginnedag voor iedereen een feestdag kan zijn en dat overlast zoveel mogelijk beperkt blijft. De politie, de marktmeesters, de brandweer en de Keuringsdienst van Waren zien toe op naleving van de spelregels die voor de vrijmarkt gelden.

• De vrijmarkt is voor particulieren. Particulieren hebben tijdens de vrijmarkt geen vergunning nodig om op straat goederen te verkopen. Beroepshandelaren uit de non-foodsector en particuliere voedselverkopers worden geweerd.
• Verkoop is vanaf 6.00 uur toegestaan. Particulieren mogen geen voedsel verkopen.
• Kies allereerst een plekje in het uitgebreide winkelrondje: Kleine Noord, Grote Noord, Roode Steen, Kerkstraat, Kerkplein, Nieuwstraat, Gouw, Gedempte Turfhaven, Veemarkt en de tussenliggende straten.
• Om veiligheidsredenen moet iedereen die een stuk grond gebruikt voor zijn verkoopactiviteiten rekening houden met vrije doorgang voor brandweer, politie en ambulance. Deze vrije doorgang moet minimaal 3.5 meter zijn. Daarom mogen geen grondplekken ingericht worden in de Lange Kerkstraat en in de Nieuwsteeg slechts aan één zijde. Pas als het winkelrondje vol is, kunt u in overleg met de politie een andere plek innemen.
• Ga niet pal voor de deur zitten van een winkelier die te kennen geeft dat hij zijn winkel op Koninginnedag wil openen.. Houd vooral ook nooddeuren vrij!
• Verkoop van voedsel is alleen toegestaan aan beroepshandelaren die in het bezit zijn van een bewijs van inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Uit deze inschrijving moet blijken dat men bevoegd is om de aanwezige etenswaren te bereiden en te verkopen. Andere beroepshandelaren zijn zoals gebruikelijk op de vrijmarkt niet welkom.
• Handelaren uit de foodsector moeten voldoen aan de voorschriften van de Keuringsdienst van Waren. Met name dient aandacht geschonken te warden aan het verpakken en gekoeld bewaren.
• Het gebruik van compressoren, vermogensaggregaten (stroomgeneratoren) mag geen overlast veroorzaken. Het betreffende apparaat moet voldoen aan het in 2001 in de Staatscourant nr. 166 gepubliceerde toelaatbare geluidsniveau.
• Verkoop van alcohol en plaatsing van buitentappunten op de openbare weg is niet toegestaan (ook niet vanuit blik).
• De afstand van een standplaats(en), waarin wordt gekookt, gebakken en/of gebraden, dient tot een ander bouwwerk, niet zijnde een standplaats(en), tenminste 5 meter te bedragen.
• Het is niet toegestaan om een podium of ander object op de openbare weg te plaatsen of versterkte muziek te maken.
• Alle activiteiten op straat moeten om 18.00 uur beëindigd zijn.
• Aanwijzingen of bevelen die door daartoe bevoegden in het belang van de openbare orde en veiligheid worden gegeven, moeten stipt en onmiddellijk worden nageleefd.

Op 5 mei wordt geen vrijmarkt toegestaan. Op deze dag kunnen particulieren deelnemen aan de door het Comité 40-45 georganiseerde Bevrijdingsmarkt. Het comité is telefonisch bereikbaar onder nummer 0229 540067.

Verkeersmaatregelen Koninginnedag
Koninginnedag gaat gepaard met verkeersmaatregelen en omleidingen die door middel van borden zijn aangegeven.
In verband met de vrijmarkt is het winkelrondje op 30 april de gehele dag gesloten voor het verkeer. De verkeersafzettingen worden op donderdagmiddag 29 april geplaatst. De volgende straten worden gesloten voor het verkeer:

het verbindingsstraatje tussen Stationsplein en Veemarkt
de Noorderstraat tussen Veemarkt en Baanstraat
de Noorderveemarkt
het Kleine Noord
de Veemarkt
de Roode Steen
het West (deels)
de Kerkstraat
het Kerkplein
de Nieuwstraat
het Gouw
de Gedempte Turfhaven
het Nieuwland
het Breed (deels).

Op de Spoorstraat (zuidzijde) en Noorderstraat (noordzijde tussen Baanstraat en Koepoortsplein) wordt een stopverbod ingesteld en geldt de wegsleepregeling.
Doorgaand verkeer vanaf de Draafsingel wordt omgeleid via de Spoorsingel, langs het station en het busstation over de busbaan naar het Keern.
Verkeer dat de binnenstad in wil, wordt omgeleid via het Keern en de Stationsweg. Komend vanaf de spoorovergang Keern is het mogelijk linksaf te slaan naar het station.
Fietsers kunnen gratis gebruikmaken van de bewaakte fietsenstalling op de kop van de Veemarkt.