Westfriesland on Wheels, ook voor Handbikers en Wheelers

ingevoerd op 7-5-2004


Sinds 1999 organiseert het Sportopbouwwerk van de gemeente Hoorn in samenwerking met Stichting Sportief West-Friesland de tocht op wieltjes. Vanaf 2000 staat de inschrijving ook open voor handbikers en wheelers. Handbiken is in principe fietsen op armkracht waarbij gebruik wordt gemaakt van een zogenaamde handbike. Een handbike is dus een alternatief voor mensen die niet of nauwelijks gewoon kunnen fietsen. Wheelen is het voortbewegen met een hoepel-aangedreven ‘racerolstoel’. Het handbiken is sinds de jaren 80 onder mensen met een motorische beperking gigantisch in opmars. De toekomst van deze sport, maar ook recreatieve bezigheid, ziet er dan ook rooskleurig uit.

Twee edities
Net als in 2003 zal Westfriesland on Wheels dit jaar uit twee edities bestaan, namelijk op zondag 13 juni en zondag 5 september. Het evenement staat bekend om zijn mooi uitgezette parcours dat volledig over geasfalteerde wegen gaat. Het parcours is niet verkeersvrij, maar verkeersregelaars begeleiden de deelnemers, zodat de veiligheid toch gewaarborgd is. Het Sportcomplex Holenweg, vanwaar wordt gestart en waar ook de finish ligt, is in 2002 gerenoveerd. Er ligt nu een prachtig vlak asfaltlint. Bij het complex zijn kleedruimtes en een kantine aanwezig. Speciaal voor het aangepast sporten is het terrein drempelvrij en is er een invalidentoilet aanwezig.

Kennismaken met handbiken en wheelen
In samenwerking met het Samenwerkingsverband Aangepast Sporten zal ter voorbereiding een vijftal vrije trainingen worden georganiseerd. Deze trainingen zijn met name voor mensen die eens met de sport kennis willen maken. Naast een handbike zullen ook een aantal sportrolstoelen hiervoor aanwezig zijn. De meer ervaren wheelers en handbikers zijn echter ook meer dan welkom. Hen biedt het de mogelijkheid lekker in groepsverband op een prachtige baan te trainen. De trainingen vinden plaats op het sportcomplex aan de Holenweg, de startlocatie van Westfriesland on Wheels. Elke training vindt plaats op een vrijdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur en het betreffen de volgende data:

 4 en 11 juni
 20 en 27 augustus
 3 september.

Wil je aan één of meerdere trainingen deelnemen, geef je dan op bij de regiomedewerker aangepast sporten, Jos Koopmans, tel: 0229-259455. Dat kan tot een dag voor de training.
Wil je vrij trainen, dat kan ook! Het sportcomplex is tijdens werkdagen en kantooruren vrij toegankelijk. Neem voor meer informatie hierover ook contact op met de regiomedewerker.


Westfriesland on Wheels
De deelnemers van Westfriesland on Wheels kunnen zich op 13 juni en 5 september vanaf 10.00 uur inschrijven bij het gebouw van de H.R.T.C. (Hoornse Ren en Tourclub) op het sportcomplex aan de Holenweg 14d in Hoorn. Het complex bevindt zich naast Zwembad De Waterhoorn. Vanaf 11.00 uur zal het gezamenlijke startschot vallen. De deelnemers mogen de tocht geheel op eigen tempo rijden. Langs de route staan posten waar men een welverdiende pauze kan nemen en tevens zijn stempelkaart kan laten afstempelen. Bij de finish, eveneens op de Holenweg, is er douchegelegenheid en bestaat de mogelijkheid om na te genieten in de kantine of op de buitenterrassen. De kosten voor deelname bedragen t/m 15 jaar € 5 en vanaf 16 jaar € 7. Voor meer informatie, surf naar www.westfrieslandonwheels.nl of bel naar het Sportopbouwwerk, tel: 0229-259450.