Filmhuis Hoorn bestaat dertig jaar

ingevoerd op 18-5-2004

Filmhuis Hoorn bestaat op 19 mei precies dertig jaar. In de jubileumweek van 13 tot en met 19 mei gaat Filmhuis Hoorn daarom een bijzondere samenwerking aan met Hotel Mariakapel, een initiatief van beeldend kunstenaars Bart Lodewijks en Danielle van Zuijlen. Filmhuis Hoorn vertoont- met dank aan VPRO Backstage- gedurende de gehele week, met uitzondering van vrijdag 14 mei, De Wittedoek Terugkeek van Kees van Kooten & Wim de Bie in de expositiezaal van Hotel Mariakapel. Voor, tijdens en na de voorstelling kan het publiek kennis maken met de werken van vijf jonge kunstenaars. Centraal in het werk van deze kunstenaars staat het medium film/ video. Sommige kunstwerken zijn te zien in de vorm van een ruimtelijke installatie, andere worden vertoond in de vorm van een korte voorfilm.


Van Kooten en De Bie maakten na de tv-uitzending op 16 november van het vorige jaar een eigen en langere selectie uit eigen werk, die ze exclusief bestemden voor de filmhuizen. In de week waarin Filmhuis Hoorn het dertig jarig bestaan viert, vertoont het daarom de door de heren met karakteristieke dwarsheid uitgekozen selectie uit eigen werk. In de expositiezaal beschikt het filmhuis over twee keer zoveel stoelen als in de filmzaal; daarom kan er voor deze voorstellingen niet gereserveerd worden. Wie bij De Wittedoek Terugkeek het eerst komt, die zit. Wie het laatst komt, zit er wellicht naast. Vol is bij deze film vol. De zaal gaat open om 19.30 uur. De film begint om 20.30 uur. In de tussentijd kan de expositie bezocht worden. Bezoekers betalen op vertoon van hun VPRO-backstagepas € 4,50.

Naast De Wittedoek Terugkeek vertoont Filmhuis Hoorn op verzoek van de bezoekers van het Kinderfilmhuis De Schippers van de Kameleon. De tweeling Sietse en Hielke Klinkhamer dromen van een eigen boot. Als op een dag die droom eindelijk uitkomt, beleven de jongens grote avonturen. Hun beste vriend Gerben is veel ouder dan de jongens. Een man met een gouden hart, die maar al te graag anderen in de maling neemt. Veldwachter Zwart houdt het drietal goed in de gaten, zodat de rest van het dorp niet al te veel last heeft van hun streken. Deze familiefilm wordt zondag 16 mei vertoond om 14.00 uur in de eigen filmzaal.







Filmhuis Hoorn vertoont de films in de Mariakapel in de Korte Achterstraat 2a (achter de HEMA). Entree:  6.00, CJP pas, 65+ en donateurs  4.50 Dinsdagmiddagvoorstelling  4.50 Kindervoorstellingen: kinderen  3.00, volwassenen tijdens de kindervoorstellingen:  4.00. Voor meer informatie: www.filmhuishoorn.nl.