Dependance VU naar Hoorn met radiotherapie

ingevoerd op 28-1-2009

De voorzitters Raad van Bestuur van het Waterlandziekenhuis, Westfriesgasthuis en Zaans Medisch Centrum hebben besloten gezamenlijk het VU medisch centrum (VUmc) te contracteren voor het verzorgen van radiotherapeutische behandelingen voor kankerpatiënten. VUmc gaat daarvoor een dependance (satelliet) bouwen bij het ziekenhuis in Hoorn. De verwachting is dat de dependance binnen twee jaar gereed is.
 
Het Waterlandziekenhuis, Westfriesgasthuis en het Zaans Medisch Centrum  zijn al enige tijd intensief bezig een samenwerking op te zetten om hun expertise voor zorg aan patiënten met kanker te bundelen. Het streven daarbij is de kwaliteit van de oncologische zorg hoog te houden en zoveel mogelijk zorg thuis of in het plaatselijke ziekenhuis aan te bieden. Dit samenwerkingsverband draagt  de naam Esperanz. Het gezamenlijk contracteren van één partij, VUmc, die voor alle drie de ziekenhuizen de radiotherapie gaat verzorgen, is een belangrijke mijlpaal in de totstandkoming van Esperanz. Het is de verwachting dat Esperanz medio dit jaar daadwerkelijk voor de patiënten zichtbaar en merkbaar wordt.

Het Zaans Medisch Centrum en het Waterlandziekenhuis hadden ieder al een samenwerking met VUmc voor radiotherapie. Hun patiënten merken voorlopig nog niks van het nieuwe contract. Pas als de  satelliet in Hoorn klaar is, worden de patiënten daarheen verwezen voor radiotherapie. Tot die tijd worden patiënten behandeld op de nu gebruikelijke locaties volgens bestaande procedures. Voor het Westfriesgasthuis betekent de keuze voor VUmc een nieuw samenwerkingsverband, omdat zij op het gebied van radiotherapie en vele andere gebieden reeds jarenlang samenwerken met het Medisch Centrum Alkmaar (MCA). Voor de Hoornse patiënten geldt dat tot de opening van het radiotherapeutisch centrum in Hoorn zij naar Alkmaar worden verwezen. Ook blijven de radiotherapeuten uit het MCA tot die tijd spreekuren in het Westfriesgasthuis houden.

In de op te zetten satelliet in Hoorn worden vrijwel alle Esperanz patiënten behandeld. Dit zal gebeuren op hetzelfde kwaliteitsniveau als in Amsterdam en onder verantwoordelijkheid van VUmc. Alleen voor heel bijzondere behandelingen worden patiënten verwezen naar VUmc in Amsterdam.

De opening van een satelliet van VUmc  in Hoorn scheelt Hoornse patiënten straks uiteraard veel reistijd. Voor Zaanse patiënten betekent de nieuwe locatie weliswaar een langere reisafstand, maar door de goede bereikbaarheid en het parkeergemak in Hoorn is de reistijd ongeveer gelijk. Ook Waterlandse patiënten hebben straks profijt van de betere bereikbaarheid en parkeermogelijkheden van de satelliet in Hoorn. Tevens kunnen korte toegangstijden worden gerealiseerd als radiotherapie vanuit Esperanz wordt aangeboden.