Archeologische Dienst toont vondsten tijdens woensdagmarkten

ingevoerd op 31-5-2004

Bij de Archeologische Dienst van de gemeente Hoorn, Nieuwsteeg 42, is tijdens de zomerse woensdagmarkten in de binnenstad een kleine expositie te zien over recent uitgevoerde opgravingen. De expositie is geopend op woensdag 16, 23 en 30 juni, 7, 14, 21 en 28 juli en 4 augustus van 13.30 uur tot 16.30 uur. De toegang is gratis. Houdt u er wel rekening mee dat u een aantal trappen moet beklimmen, want de expositieruimte bevindt zich onder de kap van de St.-Ceciliakapel. Voor rolstoelgebruikers is de expositie helaas niet toegankelijk.


Op de expositie zijn onder meer voorwerpen te zien die aangetroffen werden bij opgravingen in 2003 naar de middeleeuwse kloosters Nieuwlicht en Bethlehem in de Bangert. Ook van de in dat jaar uitgevoerde opgraving op de hoek van Gerritsland en Gravenstraat (15e-18e-eeuwse bewoningsresten) en het onderzoek naar de overblijfselen van de 16e-eeuwse Westerpoort en het bijbehorende rondeel zijn vondsten te zien. Bijzonder is een aantal objecten van textiel, afkomstig van het terrein op de hoek van het Kleine Oost en het ABC. Daar werd in 2000/2001 een uit de 17e eeuw daterende scheepswerf opgegraven.
Ook is er al wat materiaal te zien van de tweede opgravingscampagne die dit voorjaar plaatsvond op het terrein van de in 2000 afgebrande Winstonbioscoop.

Omdat de Archeologische Dienst gevestigd is in de kapel van het middeleeuwse St.-Ceciliaklooster, biedt een bezoek aan de expositie tevens de mogelijkheid om de zeer goed bewaard gebleven fraaie kapconstructie van de kapel te bewonderen.