Hoorn wil natuurspeeltuin in Blokweer

ingevoerd op 2-2-2009

Het college van burgemeester en wethouders heeft onderzoek laten doen naar de mogelijke locatie van een tweede stadsspeeltuin in Hoorn. Uit dit onderzoek komt het terrein bij Blokweer als meest geschikte locatie naar voren. Aanleiding voor het onderzoek is een motie van de gemeenteraad in juni 2008.
 
De gemeenteraad heeft in een motie verzocht om een onderzoek naar de mogelijkheid  van een tweede stadsspeeltuin in Hoorn. De grote bezoekersaantallen bij de bestaande stadsspeeltuin De Speelhoorn waren hier de aanleiding voor. In totaal zijn zes mogelijke locaties in Hoorn onderzocht: Dwaalpark, Willem Wiesepark, Blauwe Berg, Blokweer, Mandelapark en recreatiegebied Schellinkhouterdijk. Er is gekeken naar de ligging, huidige functie van het terrein en bereikbaarheid.

Met 1,5 hectare zou de toekomstige speeltuin ruimte moeten bieden aan zo’n 50.000 bezoekers per jaar. De speeltuin wordt een ‘natuurspeeltuin’ waarin kinderen spelenderwijs de natuur ontdekken. Natuurlijke elementen, zoals bomen struiken, paadjes en watertjes, worden afgewisseld door bijvoorbeeld klimbomen, touwslingers en boomhutten. Als natuurspeeltuin is het een aanvulling op de bestaande ‘traditionele’ stadsspeeltuin.

Het terrein bij bos Blokweer lijkt hiervoor het meest geschikt. Deze locatie ligt centraal in Hoorn en is goed bereikbaar. Bovendien is er voldoende ruimte om extra parkeerplaatsen aan te leggen. Het gebouw van MAK Blokweer kan ook gebruikt worden voor de natuurspeeltuin. Een eventuele samenwerking met MAK Blokweer en Stichting Blokweer Groen zou voor zowel praktische als financiële voordelen kunnen zorgen.

Het college heeft de gemeenteraad geïnformeerd over de onderzoeksresultaten en zijn voorkeur voor Blokweer. Op 10 februari bespreekt de raadscommissie dit voorstel. Daarna komt het in de gemeenteraadsvergadering aan bod. Zodra er een locatie is gekozen, wil de gemeente samen met kinderen uit Hoorn kijken naar de invulling van de speeltuin.

Reacties
Reactie: (pinguin)
24-3-2009, 09:30
En zo wordt een stuk land waarvan vorig jaar is besloten dat er niet meer op gebouwd wordt en de omwonende dachten de rust van was wedergekeerd een nog grotere trekpleister dan het al is. Er zal geen stukje groen onberroerd gelaten worden door B&W. Zeer zonde, gene groene dorps en stard-harten meer waar gewandeld kan worden.