Nieuwbouwplan Provinciehuis wordt aangepast

ingevoerd op 4-6-2004

Het nieuwbouwplan voor het Provinciehuis wordt volgens een geheel nieuwe benadering van het ontwerp aan de Dreefzijde aangepast binnen het programma van eisen. Kenmerkend is dat de nieuwe bouwmassa van het vergadercentrum bovengronds vrijwel geheel los komt te staan van het Paviljoen Welgelegen.



Gedeputeerde staten hebben met vertrouwen kennis genomen van ambtelijk overleg tussen de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (RDMZ) en de architect Josep Lluis Mateo (MAP Architects Barcelona), waarin duidelijkheid is gegeven over deze aanpassing van het nieuwbouwplan voor het Provinciehuis. De aanpassing houdt rekening met de wens van provinciale staten, de eisen die de Rijksdienst v.w.b. de afstemming op het monumentale Paviljoen Welgelegen stelt, laat voor de opdrachtgever (het provinciebestuur) voldoende ruimte voor het realiseren van het Programma van Eisen én geeft aan de architect voldoende ’armslag’ in het ontwerpconcept.

Naar verwachting komt de Rijksdienst voor Monumentenzorg over 2 weken met een preadvies aan de provincie dat een aantal aandachtspunten meegeeft voor de verdere uitwerking van de nog globale plannen.
De architect heeft de zomerperiode nodig om de genoemde conceptkeuzes te verwerken in het ontwerp. Het gaat daarbij om verwezenlijking van het programma van eisen, maar ook om zaken als materiaalkeus en de integratie van de ondergrondse parkeergarage in de plannen. Concrete en gedetailleerde beelden van de geschetste oplossing zijn daarom nog niet voorhanden. Deze zullen in het najaar in de verschillende overleggen met provinciale staten, de gemeente Haarlem en omwonenden worden gepresenteerd.
Vervolgens zal de vergunningaanvraag bij de gemeente Haarlem worden ingediend. Pas dan zal de Rijksdienst in het kader van de procedure voor de Monumentenvergunning advies uitbrengen aan de gemeente Haarlem.
Ook de commissie voor welstand en monumenten van de gemeente Haarlem zal dan in het kader van de vergunningaanvragen advies uitbrengen.