Valse identiteitskaart

ingevoerd op 4-6-2004

De vreemdelingenpolitie heeft in een bedrijf aan de Electronweg te Hoorn een 34-jarige man uit Somalië aangehouden met een valse identiteitskaart. De politie was in verband met een onderzoek naar een ander persoon in het bedrijf. Hoewel de gezochte niet in het bedrijf werkzaam was, bleek wel een persoon werkzaam te zijn met een soortgelijke naam. In het dossier bleek alleen een kopie van de identiteitsbewijs van de verdachte te zitten. Zelfs aan het kopie was te zien dat het hier om een vervalsing ging.






De man kon worden aangehouden. Hij verklaarde sinds 1994 in Nederland woonachtig te zijn. Hoewel dit met zijn verblijfsstatus eigenlijk niet mogelijk was, kon de man aan het werk via een uitzendbureau. Hij kwam toen aan het werk bij het bedrijf waar hij werd aangehouden. Na anderhalf jaar kreeg de man een vast contract. Hiervoor moest hij zich legitimeren. Dit deed hij met een vervalst exemplaar dat hij voor 700 euro (illegaal) had gekocht. De man had het valse identiteitsbewijs gekocht omdat hij uitgeprocedeerd was en hij toch in Nederland wilde blijven. (Overigens werd de kaart in 2001 ook al weer in beslaggenomen toen hij in Amsterdam bij het GWK geld wilde storten.)

De man heeft geruime tijd onterecht zakgeld gekregen, terwijl ook huis en verzekeringen voor hem werden betaald. Door het COA wordt gezocht naar een mogelijkheid de man het geld terug te laten betalen.