Zwemonderwijs in 2006 niet langer gesubsidieerd

ingevoerd op 7-6-2004

Burgemeester en wethouders hebben besloten het zwemonderwijs voor leerlingen van basisscholen met ingang van het schooljaar 2005/2006 niet langer te subsidiëren. Het gros van de leerlingen in groep 5 heeft al buiten schooltijd een zwemdiploma gehaald en bovendien kosten de zwemlessen relatief veel effectieve leertijd. Voor de ongeveer 30 leerlingen per schooljaar die niet buiten schooltijd op de basisschool hun diploma zullen halen, wil de gemeente de kosten van zwemonderwijs blijven subsidiëren. Het voorstel om de subsidie op het schoolzwemmen af te schaffen wordt met de schoolbesturen en zwembad De Waterhoorn besproken. Op 22 september staat het op de agenda van de commissie Welzijn en Volksgezondheid.



In de jaren zeventig is de wettelijke verplichting voor gemeenten om het schoolzwemmen te verzorgen afgeschaft. De reden daarvoor was dat steeds meer ouders hun kind al op jonge leeftijd op eigen kosten een zwemdiploma laten halen. Ook in Hoorn is dat het geval: van de 790 leerlingen leerlingen van groep 5 dit schooljaar, hadden er bijna 700 al een diploma, 60 leerlingen hadden les op eigen gelegenheid, en ongeveer 30 leerlingen waren nog niet met lessen begonnen.

Veel tijd en geld
Het schoolzwemmen is een tijdrovende aangelegenheid. Voor 20 minuten zwemles is een leerling inclusief vervoer van en naar het zwembad gemiddeld 75 minuten kwijt. De kosten voor het schoolzwemmen en het vervoer van en naar het zwembad zijn de laatste jaren bovendien sterk gestegen. Dit jaar is daar ruim 150.000 euro mee gemoeid. B en W hebben daarom besloten de subsidiering van het schoolzwemmen af te schaffen.

Vangnetregeling
Het afschaffen van het gesubsidieerde zwemonderwijs geldt niet voor de groep leerlingen die geen kans ziet op eigen gelegenheid een diploma te behalen. De kosten van deze vangnetregeling bedragen naar verwachting 15.000 euro per jaar. Daarnaast zal zwembad De Waterhoorn tijdelijk financieel worden gecompenseerd voor de inkomsten die het bad misloopt door het wegvallen van het schoolzwemmen.
De wens van de schoolbesturen om de vrijkomende middelen als gevolg van de afschaffing van het schoolzwemmen in te zetten voor professionalisering van het bewegingsonderwijs op basisscholen, wordt niet gehonoreerd. B. en W. willen het geld inzetten voor de bezuinigingsoperatie waarvoor de gemeente staat. De komende jaren moet de gemeente miljoenen extra bezuinigen onder andere als gevolg van minder rijksinkomsten.