Openingsconcert door stadsbeiaardier Frits Reynaert

ingevoerd op 12-6-2004

In het eerste concert van de zomeravondconcertserie van de Vereniging Het Carillon te Hoorn concerteert stadsbeiaardier Frits Reynaert op woensdag 16 juni van 19.30 tot 20.30 uur op het carillon van de Grote Kerk te Hoorn.

Op het programma staan werken van Bach, White, Rottiers en Adriaenssen.



Frits Reynaert is stadsbeiaardier van Hoorn, waar hij vanaf 1982 de automatische muziek voor de carillons van zowel de Grote Kerk als het Stadhuis verzorgt. Tevens is hij als (stads)beiaardier werkzaam in Enkhuizen, Almere, Edam en Dronten. Sinds 1980 is Reynaert één van de beiaardiers die de beiaard van het Koninklijk Paleis op de Dam te Amsterdam bespelen. Hij studeerde achtereenvolgens orgel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort, waar hij in 1985 het diploma Uitvoerend Musicus Beiaard behaalde. In 1982 nam hij het initiatief om, samen met Leo Hoogeveen, de Vereniging ’Het Carillon te Hoorn’ nieuw leven in te blazen en een inzamelingsactie te starten t.b.v. de restauratie van het carillon van de Grote Kerk te Hoorn. Niet in het minst vanwege het nimmer aflatende enthousiasme van en de goede samenwerking met Harm Stumpel, werd het carillon van de Grote Kerk in 1991 weer met de hand bespeelbaar gemaakt, zodat het sindsdien wekelijks door Reynaert bespeeld wordt. In de zomermaanden verzorgt hij regelmatig concerten in diverse Europese landen. Hij maakte sinds 1988 zeven concerttournees naar de U.S.A. en Canada. Voorts is Reynaert voorzitter van de Commissie Beroepsbelangen van de Nederlandse Klokkenspel Vereniging. Daarnaast adviseert Reynaert Gemeenten en Beiaardcommissies omtrent beiaardcultuurbeleid en restauraties. Sinds februari 2001 is Reynaert de eerste beiaardier in Nederland die vanaf zijn PC thuis on-line automatische carillons kan programmeren en van voorbewerkte melodieën kan voorzien.


Overige concerten van de zomerserie:

Hoorn Grote Kerk:

Concerten op de woensdagavond van 19.30 tot 20.30 uur:

Juli: 7 Koen van Assche (België)

Aug.: 18 Ana Elias (Portugal)

Sept: 1 Sjoerd Tamminga
Zaterdag 11 september: Open-Monumentendag
13.30 uur Frits Reynaert met Brassband
13.30 tot 14.00 uur open Toren

Het carillon van de Grote Kerk wordt wekelijks door stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeeld
op de donderdag van 17.00 tot 18.00 uur en maandelijks op zaterdag van 14.00 tot 14.45 uur.
(in principe de 3e zaterdag)
De beiaard van Hoorn is in 1999 gecompleteerd met 2 grote zware basklokken.
Het gewicht van de grootste klok bedraagt 2755 kg en de klepel 75 kg.

Luisteraars kunnen tijdens de zomeravondconcerten terecht in de ’luistertuin’: gebruik wordt gemaakt van de binnentuin van het Statenlogement. (ingang: zijpoort in de Nieuwsteeg nr. 40).
Hier kunnen luisteraars in alle stilte genieten van de beiaardklanken onder een genot van kopje koffie, welke wordt aangeboden door de Vereniging “Het Carillon te Hoorn”

Daar zijn ook de programmaboekjes verkrijgbaar, evenals bij de V.V.V.
De concerten vinden plaats van 19.30 tot 20.30 uur.