Project Gedragscodes Kersenboogerd zeer succesvol

ingevoerd op 21-7-2004

Onder de noemer: ‘Leefbaarheid in beweging’, is er een project uitgevoerd in het Kastelenkwartier in de wijk Kersenboogerd. Dit proefproject van de samenwerkingspartners: gemeente Hoorn afdeling Welzijn en Stadsbeheer rayonpost IJsselweg, Intermaris Woondiensten en Stichting Netwerk scoort als beste project in een landelijk pilot van 9 projecten. Het gedragscode project bewijst haar nut. Bewoners herkennen en begroeten elkaar weer op straat. Het onderhoud van de tuinen is verbeterd en er worden buurtactiviteiten opgezet. En er zijn leefregels afgesproken met elkaar.




De wijze van aanpak, en ingezette methodiek scoort hoge ogen in het landelijke experiment van het ministerie van Justitie. Zo positief zelfs dat de Hoornse aanpak wordt aanbevolen als interessant project voor andere steden en gemeente om kennis van te nemen.

Landelijke proefproject
Het ministerie van Justitie zocht deelnemers voor een landelijk experiment met gedragscodeprojecten. De gemeente Hoorn, Intermaris Woondiensten en Netwerk melden zich hier voor aan. Er gingen 9 projecten van start. Allemaal rond het thema: gedragscodes. In het Kastelenkwartier van de Kersenboogerd is het project in 2002 van start gegaan.

Resultaten
De betrokkenheid bij de leefomgeving was aanvankelijk nihil. Gedurende de hele projectperiode is het activeren en blijvend motiveren van de deelnemers van belang geweest. Het doel van het project was om de sociale samenhang in de buurt te versterken. Het resultaat mocht er zijn. Buren hebben elkaar leren kennen, en bij elkaar op de koffie gegaan. En gezamenlijk werden de mouwen uit de handen gestoken, bij tuinonderhoud maar ook bij het organiseren van een buurt en kinderfeest. Er werd een tekenwedstrijd voor kinderen gehouden.

Een ander belangrijk doel was het tegengaan van ongewenst gedrag en vervuiling van tuinen. Het onderhoud aan de tuinen is zichtbaar verbeterd. Meldingen van overlast bij politie, Stadsbeheer en Intermaris Woondiensten zijn beduidend verminderd.






Reacties
Reactie: (jansen)
25-7-2004, 16:02
Er hangen nog steeds irritante antillianen rond en gescheurd met scooters wordt er ook en verder wordt er nog geregeld een supermarkt beroofd. We zijn er nog lang niet dus !