Hoornse winkelstraten minder goed bezocht

ingevoerd op 9-3-2009

Het wordt steeds rustiger in de winkelstraten in Nederland. In Hoorn nam volgens onderzoeksbureau Locatus het aantal mensen in de winkelstraten met 18 % af. Deze nieuwste tellingen zijn uitgevoerd in het najaar van 2008, vlak voor het uitbreken van de crisis en vergeleken met eerdere tellingen van 2005. In Alkmaar wordt ook minder gewinkeld, maar in Zaandam juist weer meer.

Het aantal bezoekers van de traditionele winkelstraat loopt iin de meeste steden sterk terug. Het totale aantal winkels in Nederland blijft groeien, maar de spoeling in de binnenstad wordt steeds dunner. Aan de rand van de steden maken volumineuze winkels zoals tuincentra, bouwmarkten en woninginrichtingwinkels juist veel nieuwe meters. Dat concludeert onderzoeksbureau Locatus uit tellingen in 140 populaire winkelstraten in het najaar van 2008, in vergelijking met tellingen tot drie jaar geleden.
 
De Nederlander sloeg vorig jaar in totaal voor vijf miljard euro in via internet. Dat is ruim vier procent van de totale detailhandelsuitgaven. Twee jaar geleden was dat nog 3,8 miljard. Locatus verwacht dat het marktaandeel van de internetverkoop in de detailhandel de komende jaren stijgt naar tien tot vijftien procent. Nederland telt nu nog 110 duizend winkels.

De directeur van Locatus Gerard Zandbergen schat de daling van het totale aantal winkelaars op misschien wel tien procent. ”Kennelijk is de periode van het grote funshoppen voorbij”, zegt hij maandag in dagblad Trouw, dat opdrachtgever is van het onderzoek. Toch zijn er ook locaties die juist meer bezoekers trekken, zoals de centra van Deventer en Emmen. Volgens Zandbergen zijn dat gemeenten met een sterke regiofunctie en een breed winkelaanbod.

De laatste telling werd uitgevoerd voordat de financieel-economische crisis in volle hevigheid losbarstte. Zandbergen vreest daarom dat het ergste nog moet komen. Er zou een ’tijdbom’ onder het winkelbestand liggen. De lokale economie, de werkgelegenheid en de leefbaarheid van buurten hebben te lijden onder de stillere winkelstraten.

Reacties
Reactie: (kees)
14-3-2009, 12:27
Mensen zijn natuurlijk liever aan het genieten van de bossen van Hoorn..... zie:

http://www.hoorngids.nl/nw-7951-7-173488/nieuws/nationale_boomfeestdag_in_hoorn.html