CDA boos over langdurige stroomuitval Risdam

ingevoerd op 31-8-2004

De Hoornse raadsfractie van het CDA wil van het College van B&W weten waarom bij stroomuitval in de stad niet eerder wordt opgetreden door instanties. Fractievoorzitter Van der Tuin ergerde zich recent aan een stroomstoring in Risdam-Zuid waardoor dagen lang de straatverlichting niet werkte. Hij wil weten of politie en brandweer bij dit soort storingen niet eerder aan de bel moeten trekken.

Lees hier de volledige brief aan B&W:



Aan: College van Burgemeester en Wethouders van Hoorn
Cc: raadsleden, pers
Datum: 30 augustus 2004
Onderwerp: vragen ex Art 37 RvO inzake uitval openbare verlichting


Geacht college,

Het CDA hecht zeer veel waarde aan de veiligheid in het openbaar gebied en heeft er daarom bij uw college bij herhaling voor gepleit ervoor te zorgen dat de openbare verlichting goed functioneert en dat de lampen voldoende licht uitstralen. Openbare verlichting is ook nodig voor sociale veiligheid en inbraakpreventie. Defecte lantaarnpalen moeten daarom op zeer korte termijn worden hersteld, storingen die zich in straten of grotere gebieden voordoen moeten wat het CDA betreft onmiddellijk worden verholpen, ook al is het midden in de nacht. Niet voor niks is de beheerder van het elektriciteitsnetwerk dag- en nacht bereikbaar om – naar wij dachten - adequaat te kunnen optreden bij storingen.

De laatste weekeinden werd Hoorn getroffen door elektriciteitsstoringen, die leidden tot uitval van de openbare verlichting gedurende het grootste gedeelte van de nacht in (delen van) Risdam-zuid. Vrijdagavond jl. was het weer raak: op het Keern – het gedeelte vanaf de Provincialeweg N506 tot de Dorpsstraat -, de Van Aalstweg (Runshoppingcenter)en de Geldelozeweg e.o. was het pikdonker.
Hoewel de CDA-fractie er zonder meer op rekende dat de nacht van vrijdag op zaterdag of desnoods de zaterdag zou zijn benut om de storing te verhelpen constateerden wij zaterdagavond tot onze niet geringe verbazing dat de openbare verlichting in genoemde straten nog steeds defect was!

Een telefoontje naar 0900-8844 (op zaterdagavond omstreeks 23.50 uur) leverde het antwoord op dat de storing inderdaad reeds op vrijdagavond bekend was en dat de gemeente Hoorn daarover conform de afspraken onmiddellijk was geïnformeerd. Op de vraag waarom de politie te Hoorn of de meldkamer niet zelf actie had ondernomen richting de netwerkbeheerder werd geantwoord dat dit niet de gebruikelijke werkwijze is (!). Op mijn vraag waarom de nacht van vrijdag op zaterdag of op zaterdag niet was benut om de storing op te heffen, moest de betreffende welwillende medewerkster het antwoord schuldig blijven.

Op zondagavond bleek de storing nog steeds niet verholpen.

College, het CDA vindt deze gang van zaken volstrekt onaanvaardbaar. Het CDA vindt dat bij calamiteiten snel en adequaat moet worden opgetreden en dat grote storingen bij de openbare verlichting onmiddellijk moeten worden hersteld.

Aangezien wij niet begrijpen dat dit heeft kunnen plaatsvinden en niet willen dat dit nogmaals gebeurt stellen wij u hierbij de volgende vragen.

1. Bent u met ons van mening dat het gewenst is dat grote(re) storingen in het elektriciteitsnetwerk onmiddellijk worden verholpen?
2. Is het in Hoorn gebruikelijk dat niet de politie of de gemeenschappelijke meldkamer te Alkmaar als koploper in de veiligheidsketen opdracht geeft tot herstel van de calamiteit in het elektriciteitsnetwerk, maar dat in plaats daarvan een medewerker van de gemeente moet worden gewaarschuwd en is deze werkwijze nog van deze tijd?
3. Heeft de betreffende medewerker terstond contact opgenomen met de NUON en tot welke afspraak heeft dit geleid? En zo nee, waarom niet?
4. Waarom is de storing niet hersteld in de nacht van vrijdag op zaterdag, of als dit niet anders kon, bij daglicht op zaterdag?
5. Indien de NUON wel door u is in kennis is gesteld van de calamiteit en desondanks geen actie heeft ondernomen moet volgens het CDA overwogen worden een schadeclaim in te dienen. Overweegt u dit ook?


Met vriendelijke groet,
Namens de CDA-fractie,


Johan van der Tuin