Provinciale subsidie voor Oostereiland

ingevoerd op 24-3-2009

De gemeente Hoorn krijgt een subsidie van de provincie Noord-Holland van in totaal 400.000 euro voor Oostereiland. Het gaat om een bijdrage in de kosten van het vernieuwen van de toegangsbrug en het servicepunt waterrecreatie dat in de voormalige gevangenisgebouwen wordt gevestigd. 

De provinciale subsidie is toegekend in het kader van de subsidieregeling Water als Economische Drager. Met de restauratie en herbestemming van het voormalige gevangeniscomplex wordt ook de rest van het eiland opgeknapt. Zo komen er nieuwe aanlegvoorzieningen voor de zogeheten witte vloot (riviercruisevaart) en een nieuwe aanlegsteiger voor het bunkerschip. In de gebouwen van het Oostereiland komt na restauratie onder andere een servicepunt waterrecreatie/toeristisch informatiepunt. Verder zijn in het gebouwencomplex onder andere het Museum van de 20ste eeuw, Filmhuis Hoorn, een ontwerpcentrum, horeca, een low budgethotel en woningen gedacht.

Voor alle bestaande en nieuwe voorzieningen is een nieuwe en zwaardere brug nodig. De bestaande brug heeft onvoldoende draagkracht en is te smal in geval van brand of andere calamiteiten. De provincie is nu bereid financieel bij te dragen aan het vernieuwen van de brug en het servicepunt waterrecreatie. In totaal draagt ze vier ton bij. Voorwaarde is wel dat op 1 juli van dit jaar met het werk wordt begonnen.