Museumstoomtram opgenomen in European Route of Industrial Heritage

ingevoerd op 26-3-2009

Op maandag 6 april 2009 zal de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik als ankerpunt worden opgenomen in de Europese route van het Industrieel Erfgoed. De spoorlijn Hoorn-Medemblik, de stationsgebouwen langs de spoorlijn en de collectie rijdende locomotieven, rijtuigen en wagens van het museum vormen een van de belangrijkste complete verzamelingen industrieel erfgoed in ons land.
 

De industrialisatie van Europa heeft het uiterlijk van onze aarde veranderd. Ook nu maakt Europa weer een periode van ingrijpende veranderingen door. Overgebleven is een rijk industrieel erfgoed, dat in een reusachtig netwerk over Europa is verdeeld. Men hoeft het alleen maar te activeren. En dat is precies wat ERIH doet: de Europese Route van het Industrieel Erfgoed - European Route of Industrial Heritage.
De ruggengraat van de hoofdroute vormen de zogenaamde ankerpunten: de belangrijkste standplaatsen van de Europese industriële geschiedenis. Hier kunnen bezoekers ’live’ industriecultuur beleven. De ankerpunten zijn tevens het vertrekpunt van regionale routes en Europese themaroutes.

Wethouder J. van Es zal maandag bij ’zijn’ station Hoorn een informatiebord onthullen, terwijl wethouder L.J. Zwagerman de handeling bij station Medemblik zal verrichten. Voorts zal de heer H. de Boer, vice-voorzitter van de European Route of Industrial Heritage aanwezig zijn en een korte toelichting geven op ERIH.