Bewoners Joh. Messchaertstraat willen geen nieuw bomen-debacle

ingevoerd op 29-3-2009

HOORN - In een brief aan de politiek laten bewoners van de Joh. Messchaertstraat weten bang te zijn voor een bomen-debacle. Het vertrouwen in de gemeente is er na de kap van bomen op o.a. Onder de Boompjes niet groter geworden: ”De bewoners eisen VAN TE VOREN waterdichte garanties met betrekking tot de soort en grootte van de te herplanten bomen. Dit om een Onder de Boompjes-debacle te voorkomen”, aldus hun brief. Volgens de gemeente zouden de bewoners ingestemd hebben met de plannen, maar de bewoners ontkennen dit.

Het lijkt de zoveelste keer dat de gemeente onvoldoende of niet communiceert met bewoners van Hoorn. Steevast roepen de raadsleden vervolgens dat ”dit nooit meer mag gebeuren” maar dat is helaas niet het geval. Veel draagvlak voor de uitgebreide bomenkap dit voorjaar, van Hoorn 80 tot Kersenboogerd, van Risdam tot binnenstad, lijkt er ook niet te zijn. De gemeente voert steeds aan dat bomen ziek zijn en gevaar opleveren, maar veel inwoners van Hoorn geloven dat simpelweg niet meer.

Lees hier de brief van de bewoners aan de politiek: 

”Betreft: voorgenomen kap monumentale kastanjes Joh. Messchaertstraat
  
Geachte Fractieleiders,
 
Namens de bewoners Joh. Messchaertstraat 2-24 en Draafsingel 34-36 treft u bijgaand de brief die wij vandaag aan het College hebben verzonden.
 
In tegenstelling tot de berichtgeving in het NHD van 26 maart jl. zijn de bewoners het helemaal niet eens met de voorgenomen kap.
Begin 2008 is door de heer Van Marle in een bijeenkomst van het OLV melding gemaakt van de matige conditie van de bomen en is aan de bewoners gevraagd na te denken over de twee opties: kap-herplant of onderhoud (veilig houden) en de bomen voorlopig laten staan.
 
De bewoners hebben in mei 2008 een brief aan het college verzonden waarin zij melde onder stringente voorwaarden te kunnen leven met kap - herplant.
In een vervolgbijeenkomst, in aanwezigheid van de wethouders Van der Maat, Van Weel en de heer Van Marle, zijn deze voorwaarden nogmaals uitgebreid besproken.
 
Omdat er in de toekomst wellicht toch gekapt zal moeten worden, werd besloten budget aan te vragen. Dit ten behoeve van de kadernota die najaar 2009 besproken zal worden.
 
Tot onze stomme verbazing werden wij 26 februari, middels een mail van de heer Van Marle, op de hoogte gesteld van het feit dat het college besloten had de kap - herplant te combineren met de herinrichting Liornestraat - JD Pollstraat, en dat kap dan al komende winter aan de orde is.
Dit is totaal tegen de gemaakte afspraken. In de krant moesten we ook nog lezen dat de bewoners dit weten.
De bewoners eisen VAN TE VOREN waterdichte garanties met betrekking tot de soort en grootte van de te herplanten bomen. Dit om een Onder de Boompjes-debacle te voorkomen.
 
Wij hopen dat u bijgaande schrijvens met aandacht zult lezen en zich realiseert dat -wederom-  het groenbeleid ondergeschikt is aan de financiele belangen.
Voorts wensen wij als bewoners niet als alibi gebruikt te worden om beslissingen er op deze manier door te drukken.
 
Met vriendelijke groet namens alle bewoners Joh. Messchaertstraat 2-24 en Draafsingel 34-36.”
 
Zie ook onderstaand bericht
 

Reacties
Reactie: (kees)
31-3-2009, 09:52
Weg met deze asociale zieke geesten van de achterkamertjes besluiten!!!!!
LAAT STAAN DIE BOMEN!!!

Het schijn trouwens zo te zijn dat "gemeenteraad" wettelijk verplicht is om iedere gekapte boom te compenseren met herplanting, waar dan ook in Hoorn. Dan hebbben ze nog wel heel erg veel in te halen. Weet iemand hier het fijne van?
Misschien kan er een rechtzaak worden aangespannen tegen gemeente op basis hiervan?

Reactie: (Westfries)
29-3-2009, 20:17
PS. Groenlinks zit ook in de coalitie, haal dat groen dus maar weg. Anders hadden ze zich al vezet tegen de bomenkap. Hoorn80 is nu geen gezicht meer vanaf Schellinkhout gezien. Je ziet nu alle lelijke bedrijfsgebouwen. Ze zijn nu bezig met het aanbrengen van een verhoging tussen Hoorn80 en de provinciale weg. Van mij mogen zij die nog wat meters hoger maken en deze om heel Hoorn80 maken.

Reactie: (Westfries)
29-3-2009, 20:11
Dit is nou echt het grootste probleem van ons afschuwelijke gemeente bestuur, ze luisteren totaal niet naar de burgers en hebben volgens mij nog minder hersencellen dan een goudvis. Ik hoop dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen dit bestuur gedag wordt gezegd.