Engeljesbrug in de takels

ingevoerd op 30-3-2009

Met enkele weken vertraging zijn maandagochtend de werkzaamheden begonnen voor de vervanging van de Engeltjesbrug in de binnenstad van Hoorn. De brug tussen de Bierkade en de Korenmarkt verkeert al geruime tijd in slechte staat. Om die reden is de brug  al sinds vorig jaar afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Aannemer Oosterhof Holman Beton- en Waterbouw BV startte maandag met de werkzaamheden. 

De aannemer haalt de hele bovenbouw van de brug inclusief het brugdek weg. Als de werkzaamheden volgens planning verlopen, kan iedereen in mei weer gebruik maken van de vernieuwde brug.
Aan de vorm en de omvang van de brug verandert niets. Alleen komen de ophaalkettingen  buiten de brugleuningen te hangen.

Renovatie noodzaak
Bij inspectie bleek dat de brug en de draagconstructie in slechte staat verkeerden. De houten planken, balken en sierplaten zijn aangetast door zwammen en houtrot. Op de plaats van de verbindingen van het houtwerk en de zinken afwerking dringt water naar binnen. Het staal roest en de verf laat los. Reden voor de gemeente om de brug afgelopen zomer al af te sluiten voor autoverkeer en renovatie voor te bereiden .

Tot mei is het eiland dat de Bierkade en het Venidse samen vormen, uitsluitend bereikbaar via de stenen brug bij de Appelhaven. Op het eiland geldt tijdelijk eenrichtingsverkeer. Aan de kant van het Venidse geldt een parkeerverbod; vrachtverkeer is niet toegestaan.
Na de renovatie kan alle verkeer de brug weer gebruiken.