Open dag chemie

ingevoerd op 30-9-2004

De drie laboratoria van het Westfries Gasthuis houden op zaterdag 23 oktober van 10.00 tot 16.00 uur een open dag. Het evenement vindt plaats binnen het ziekenhuis gevestigd op Maelsonstraat 3. De open dag van deze laboratoria past in de landelijke ”Open dag chemie”.
De medewerkers (medewerkers bloedafname en medisch analisten) laten met behulp van de apparatuur zien wat er allemaal uit een buisje bloed, urine,een beetje sperma, wat speeksel of een zeer klein stukje weefsel geleerd kan worden. Daarbij wordt het publiek in de gelegenheid gesteld vragen te stellen of zelfs een techniek te beproeven.
Diegenen die zich verder willen orienteren op deze boeiende materie of zelfs denken aan een toekomstige loopbaan in dit vak kunnen gebruik maken van diverse bronnen die hieronder staan weergegeven. Wij wensen u veel plezier op deze dag!


Publieksinformatie

De bedoeling van de Open Dag Chemie is belangstellenden te laten zien wat de taken zijn van laboratoria werkzaam in het Westfriesgasthuis. Naast informatie zijn er praktische demonstraties. Van tien tot vier uur kan hiervoor een kijkje achter de schermen worden genomen.

Klinisch Chemisch Laboratorium

Het bloedprikken is veelal de eerste kennismaking met het ziekenhuis. Deze handeling wordt verricht door de medewerkers van het KCL. Getoond zal worden wat er allemaal met dit bloed gebeurt. Voor dit onderzoek wordt o.a. gebruik gemaakt van grote apparaten. Deze apparaten en een keur van andere technieken worden gedemonstreerd. De analisten laten daarbij zien, dat uit een buisje bloed heel wat meer dan een bloedgroep wordt gehaald. Deze laboratoriumuitslagen zijn een hulp voor de dokter bij het stellen van de diagnose en het vervolgen van de ziekte. Om de dokter hier behulpzaam in te zijn is het KCL dag en nacht open. Sommige testen moeten namelijk zeer snel worden gemeten. Naast onderzoek in bloed, urine, ontlasting en wondvochten worden ook zaadcellen geteld, bekeken en gewassen. Het wassen en tellen van zaadcellen is altijd spectaculair om te zien.
Het KCL geeft per jaar ook duizenden zakken bloed uit aan patienten, die een te kort aan bloed hebben.
Wilt u zelf een keertje bloed prikken op een (kunst) arm, of bloed en zaadcellen bekijken kom dan naar het KCL.

Medisch Microbiologisch Laboratorium

Het MML doet onderzoek op het gebied van infectieziekten. Door middel van rondleidingen worden verschillende technieken gedemonstreerd, die nodig zijn voor het aantonen van micro-organismen. Na afloop heeft u een goede indruk over de diagnostische mogelijkheden.
De rondleidingen, die individueel of in kleine groepjes plaats vinden, worden door de medewerkers van het MML gegeven. Hierbij wordt uitleg gegeven over onderzoeken, die handmatig worden verricht, maar ook over de geautomatiseerde onderzoeken. Automatisering heeft op verschillende gebieden binnen het onderzoek naar infectieziekten plaatsgevonden, maar….het ‘op kweek zetten’ van patiëntenmateriaal en het beoordelen van deze kweken is hoofdzakelijk nog het edele handwerk.
Het kweken van micro-organismen is een procedure die vaak meerdere dagen duurt. Verslaglegging van de bevindingen tijdens het onderzoek is daarom van groot belang.
Hoe worden bacteriën gekweekt en hoe komen ze aan die moeilijke namen?
Wanneer weet de dokter welke medicijnen gegeven kunnen worden?
Wat zijn de mogelijkheden als verwekkers van infectieziekten niet of slecht te kweken zijn?
Allemaal vragen waar je tijdens de rondleiding een antwoord op zult krijgen.
Nieuwsgierig geworden? Kom dan (ook) naar het MML.

Pathologisch Anatomisch Laboratorium

Met eigen ogen kunnen belangstellenden zien wat er werkelijk gebeurt op de afdeling Pathologie. Getoond wordt dat het werk op een pathalogisch anatomisch laboratorium weinig te maken heeft met het enge beeld dat veel mensen van zo’n laboratorium hebben.
Gedurende de openstelling laten diverse analisten de route van het materiaal zien. Het laboratorium ontvangt hiervoor materiaal afkomstig van kleine of grote operaties (histologisch materiaal) en materiaal afkomstig van bv. puncties, uitstrijkjes en urine’s (cytologisch materiaal). Het materiaal moet zo verwerkt worden dat de patholoog met behulp van de microscoop een diagnose kan stellen. Het verwerken van materiaal gebeurt voornamelijk manueel. Soms wordt gebruik gemaakt van moderne apparatuur.
Hoe ziet weefsel er onder een microscoop uit? Hebben we te maken met een ontsteking of is het wellicht kanker? Deze diagnose is voor de behandelend specialist van belang om tot een goede behandelwijze te komen.
Wilt u met eigen ogen eens door een microscoop kijken hoe dat eruit ziet, kom dan naar de afdeling Pathologie.