Eindexamen VMBO Titaan van start met verwendag voor senioren.

ingevoerd op 7-10-2004


Op donderdag 7 oktober a.s. starten de leerlingen uit het vierde leerjaar van VMBO Titaan al met hun eindexamen. Leerlingen uit de sector zorg & welzijn organiseren dan een verwendag voor senioren. Deze dag vormt als ‘grote praktische opdracht’ een onderdeel van het eindexa-men. Voor een aantal senioren uit de woonzorgcentra de Perelaer uit Zwaag en de Berkhof uit Berkhout betekent dit dat zij van 10.00 tot 14.00 uur op VMBO Titaan te gast zullen zijn.
De gasten worden ontvangen met koffie en zelfgebakken cake. Verder krijgen ze op deze ver-wendag niet alleen een door de leerlingen geheel zelf bereide lunch aangeboden.
Ook bieden de leerlingen de senioren een manicure behandeling aan.
De organisatie en de invulling van de verwendag is geheel in handen van de examenkandidaten uit de vierde klas.

In het eindexamenprogramma voor de beroepsgerichte leerwegen in het VMBO staat dat de leerlingen een ‘grote praktische opdracht’ moeten uitvoeren. Als grote praktische opdracht hebben de docenten verzorging van VMBO Titaan gekozen voor een ‘verwendag voor senioren’.
Dit thema is gekozen, omdat er bij de organisatie van een dergelijke dag veel aspecten aan de orde komen die te maken hebben met de leerstof die in de sector zorg & welzijn behandeld wordt.
Zo moeten er niet alleen goede afspraken worden gemaakt tussen de school en de wooncentra over het vervoer van de ouderen, maar ook moeten er afspraken worden gemaakt over de begeleiding van de senioren. In de school wordt een programma aangeboden met o.a. een uitgebreide koffietafel. Zowel de aankoop van de ingrediënten voor de koffietafel als de bereiding van de verschillende producten voor de lunch regelen de leerlingen zelf. Bovendien wordt alles door de leerlingen zelf opgediend.

Verantwoordelijkheid dragen
Een van de uitgangspunten van de verwendag is, dat de leerlingen bij de voorbereiding van de ver-wendag, maar ook tijdens deze dag, zelf zoveel mogelijk praktisch bezig zijn. De leerlingen leren verantwoordelijkheid dragen en zien direct het resultaat van hun inspanningen.
Voor elk programma onderdeel is een groepje leerlingen verantwoordelijk.
De groep leerlingen die verantwoordelijk is voor het vervoer van de senioren heeft afspraken gemaakt met een taxibedrijf. Hierbij moest rekening gehouden worden met het feit dat sommige senioren per rolstoeltaxi vervoerd worden. Het kostenaspect speelt hierbij een grote rol, omdat het beschikbare budget niet overschreden mag worden.

Naast het leren dragen van verantwoordelijkheid, krijgt ook het leren werken in een ‘team’ de nodige aandacht. Het succes en het welslagen van de verwendag is namelijk sterk afhankelijk van de geza-menlijke inspanning van de leerlingen.
De praktische vaardigheden van de leerlingen spelen verder een rol bij de verschillende activiteiten waaraan de senioren deelnemen. De ouderen kunnen daarbij kiezen uit verschillende onderdelen die in deze beroepsvoorbereidende opleiding aan de orde komen, zoals manicure. Dit betekent dat de gasten kunnen kiezen uit een handmassage of een verzorging van de nagels.

De verwendag voor ouderen is een goed voorbeeld van de manier waarop het onderwijs op
VMBO Titaan in de beroepsgerichte leerwegen vorm wordt gegeven.