Statenlid wil bistro Cosy behouden voor Hoorn

Petitie moet Rabobank op andere gedachten brengen

Bij veel mensen in Hoorn sloeg het als een bom in: Brasserie Cosy stopt er dit najaar mee omdat de Rabobank met een aantrekkelijk voorstel kwam om het hoekpand te huren. Voor een ’bankwinkel’ wil de bank het pand voor tien jaar huren. Veel inwoners schrokken van het bericht. Zo ook oud-raadslid Ed Wagemaker, tegenwoordig lid van Provinciale Staten, die nu een actie wil gaan voeren om de bank op andere gedachten te brengen.

Na de kermis sluiten uitbaters Nicolette en Peter Buis hun zaak. De Rabobank zoekt een koper voor het huidige pand aan de Veemarkt/Kleine Noord en verhuist dan naar het hoekpand met torentje. Volgens de bank is het voor hen een goede lokatie. Veel terraszitters in Hoorn zijn boos.

Cosy  is in 1973 door Ton Kuppens gestart. Zijn dochter Nicolette en haar man Peter Buis kwamen ook in de zaak en namen deze in 1999 over.

Wagemaker, bijna buurman van Cosy, stuurde ons onderstaande oproep. Hij wil reacties van Cosy-fans ontvangen en hoopt dan een petitie naar de Rabobank te sturen.
 
OPROEP
 
Een paar weken geleden werd ik onaangenaam verrast door de mededeling dat de exploitatie van restaurant-bistro Cosy op de hoek Gedempte Turfhaven-Nieuwland in Hoorn na de kermis in augustus wordt beëindigd. De Rabobank Hoorn, zo begrijp ik, heeft gemeend op deze fantastische locatie een kantoor/presentatieruimte te realiseren.
 
Hoewel ik schrok van dit bericht, nam ik het aanvankelijk voor kennisgeving aan. Jammer, maar het is niet anders. Maar in de afgelopen weken heb ik gemerkt dat het veel mensen in Hoorn en de regio nogal hoog zit. Mensen zijn flink ontdaan van deze ontwikkelingen op één van de gezelligste kruisingen in de binnenstad van Hoorn. Een leuk bevolkt terras, zomers en bijna de gehele winter geopend, plus een dito betaalbaar en kwalitatief goed restaurant dreigt te verdwijnen.
 
Daarvoor in de plaats komt een ongetwijfeld gelikt, supermodern Rabobankkantoor. Voorbeelden zijn te zien in Amsterdam op de hoek Kalverstraat-Dam en aan de Haarlemmerstraat. Dit zijn niet bepaald verbeteringen in aantrekkelijkheid van een winkelcentrum. Het grote geld heeft de macht en kan zich permitteren om op toplocaties meters aan te kopen of te huren. Toen ik nog raadslid in Hoorn was, heb ik verschillende malen geprobeerd om makelaars, hypotheekverstrekkers en uitzendbureaus te weren uit het winkelhart van de stad. Dit bleek juridisch moeilijk te verankeren in een regeling. Heel jammer, waardoor de oorspronkelijke eigenaren van panden in de binnenstad begrijpelijkerwijs zwichten voor mooie financieel zeer aantrekkelijke aanbiedingen van dit soort bedrijven. Ik denk dat de hier en daar gevreesde ontwikkelingen van het Runshoppingcentrum Van Aalstweg minder bedreigend zijn voor de economische kwaliteit van de binnenstad dan de aanwezigheid van genoemde bedrijven. En laat ik duidelijk zijn. Ik heb begrip voor voor de eigenaren van binnenstedelijke mooi gesitueerde panden: als een fraai aanbod langs komt, ben je eigenlijk een dief van je eigen portemonnaie als je het voorbij laat gaan. Er zijn overigens een aantal heel mooie voorbeelden in de binnenstad van Hoorn hoe het ook anders kan.

Er ontstond bij mij een ogenschijnlijk dwaas plan. Zo’n Rabobank is toch bijna een semi publieke onderneming? Het is een coöperatie/vereniging van aangesloten spaarders, die invloed hebben op de gang van zaken binnen het bankbedrijf. Daarbij is een dergelijke instelling veelal gevoelig voor de publieke opinie. Als de Rabobank-leden, maar ook alle andere inwoners van Westfriesland, nu eens een moreel appèl doen aan de directie van de Rabobank Westfriesland om terug te keren op hun schreden. Misschien kan het tij van het onzalige plan gekeerd worden. Het is een bijzondere en ongebruikelijke aanpak, maar mijn inziens ieder geval de moeite waard om te proberen.
 
Mijn adresgegevens zijn beschikbaar voor reacties. In de vorm van een petitie wil ik verzamelde reacties de Rabobankdirectie aanbieden  Ik hoor bij voorkeur via mijn e-mailadres edcwa@xs4all.nl hoe u er over denkt. Het zou toch mooi zijn als het beoogde onzalige plan geen doorgang gaat vinden. Het is een moeilijke en ongebruikelijke actie, maar in ieder geval het proberen waard.  
 
met de vriendelijke groeten,
ed wagemaker
gedempte turfhaven 3a
1621 hc hoorn
e-mail:
edcwa@xs4all.nl

Reacties
Reactie: (Frank)
1-6-2012, 17:34
Ik wil een eindje verderop wel een terraszaak beginnen, maar overal worden beloftes gedaan door gemeentes en als je geinvesteerd hebt zie je en hoor je ze niet meer; inderdaad het zijn zakkenvulers en onbekwaam voor hun vak.

Reactie: (k.jansen)
14-4-2009, 12:50
Jammer dat het provinciaal bestuur, waarvan Wagemaker deel uitmaakt,75 miljoen euro aan gemeenschapsgeld heeft vergokt. Van dat geld had de provincie allerlei bedreigde pandjes kunnen kopen.

Reactie: (Hombre)
12-4-2009, 11:14
Tja, het ’Hoorns verval’ gaat (zeker onder deze klungel-gemeente) natuurlijk door, er is nog weinig hoop voor deze stad.....
Vriendjespolitiek, zakkenvullersbedrijven, leeghoofden......

Reactie: (kees)
11-4-2009, 19:42
arme, arme Ed, de provincie en andere overheidsclubjes hebben er toch aan meegeholpen dat de bedrijven met het grote geld zoveel macht hebben, de bestuurders van deze clubs waren vaak politici die daarna hun zakken zijn gaan vullen. Nu geen huilie doen als je zelf een keer iets overkomt dat je vervelend vindt, die clubs hebben het hele land naar de fillestijnen geholpen en zo ook de cosy locatie.

Reactie: (IPonbekend)
10-4-2009, 19:17
terras zitten doe je op de roode steen, niet bij Cosy voor de deur want daar is de zon, als ie al schijnt, om 10 uur ’s morgens al niet meer te zien.. (besteld gelijk een nieuwe bankpas met een foto van Cosy)

Reactie: (rob bakker)
10-4-2009, 14:11
leuk een bank met terras
en H&M in het oude rabo pand

Reactie: (Erik Baas)
10-4-2009, 00:35
Ik zoek mijn lidmaatschapskaart van de Nederlandse Vereniging van Terraszitters alvast op. :-)

Reactie: (Eugene Reet)
9-4-2009, 21:02
Pas maar op,straks gaat Centipede Holding met dit pand aan de haal..

Reactie: (Harry)
9-4-2009, 19:34
Ooit werd in Hoorn (op een terras) de Nederlandse Vereniging van Terraszitters opgericht. Zou die club weer kunnen ontwaken om aktie te voeren voor behoud van dit mooie hoekterras?