’Als regio zijn we er uit: provincie, doe je werk!’

Hoorns wethouder Hansen over de bedrijventerreinen:

’Wat de bedrijventerreinen betreft zijn we er als regio uit: 13 van de 13 gemeenten kiezen voor de Jaagweg, 12 van de 13 kiezen voor Westfrisia Noord. We hebben de Jaagweg nodig als (boven)regionaal bedrijventerrein en Westfrisia Noord als (boven)lokaal bedrijventerrein. Provincie, doe je werk!’ Dat zegt de Hoornse wethouder mr. F.H. Hansen in een reactie voor de radio op de beslissing van Provinciale Staten om het besluit over het ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord twee weken uit te stellen. Namens de hele regio drong Hansen op provinciale besluitvaardigheid.
Maandag 11 oktober 2004 was een ambtelijk-bestuurlijke afvaardiging van de gemeente Hoorn aanwezig bij de behandeling van het ontwikkelingsbeeld door Provinciale Staten. De Hoornse degelatie trok de aandacht met het spandoek “Luister naar West-Friesland”.

Wethouder Hansen: ’Wij zijn er als regio uit. Mooier kun je als Provinciale Staten de voorzet niet krijgen. Het enige wat je hoeft te doen, is hem er gewoon snoeihard in te koppen. Daarmee help je jezelf, daarmee help je de regio West-Friesland en daarmee doe je daadwérkelijk iets aan de woon-werkbalans. Maar de discussie die nu gevoerd wordt in Provinciale Staten, uitstel van het besluit voor over twee weken… We móeten de sprong over de A7 maken. Als het de Staten menens is, als we wat willen doen aan de woon-werkbalans, dan moeten ze over twee weken zeggen: “Wij kiezen voor de Jaagweg”. Want anders zijn het allemaal loze woorden. Dan is het vertrouwen in de provinciale politiek hier in West-Friesland gewoon weg en zitten we opnieuw met een verdeelde regio. En dan kunt u allemaal wel zeggen: “Ja, dat moet de regio zelf allemaal maar oplossen“. Nee, Provinciale Staten: ú dient een besluit te nemen, ú bent aan zet en de regio heeft aangegeven hoe zij het wil.’


Reacties
Reactie: (Henny de Haas)
15-10-2004, 02:36
Ik kan mij niet aan de indruk ontrekken, dat Hoorn deze berijventereinen nodig acht om zichzelf van de ellende Hoorn80 te ontdoen. Dan kunnen daar mooie woningen worden gebouwd en andere leuke initiatieven worden gepland. Hetgeen dus zal leiden tot (eindelijk) meer woningbouw (dus inwoners, dus geld vanuit de overheid) meer recreatie (dus meer toerisme, dus meer inkomsten), ten koste van de buurgemeenten. Alles wat wij niet willen hebben, zetten we bij de buren. Die hebben toch een grote achtertuin. Een nieuw regionaal bedrijventerrein aan de ander kant van de A7 wordt dus gebruikt voor verplaatsing van bedrijven en NIET (zoals bedoeld) voor ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid. Leuke plannen met de transportsector..... laat me niet lachen. Praat eens met de bedijven? 9 van de 10 gaan niet mee. Maar er hoeft er maar 1 groot te zijn om wel te willen. Kijk eens naar de leegstand op bestaande terreinen. Westfrisia, Factory, Oude Veiling, leg deze m2 eens naast elkaar, dan is een nieuw bedrijventerrein niet eens nodig. Praat eens met de mensen die dagelijks richting Amsterdam gaan. Hoewel zij balen van de file, zijn zij merendeels niet bereid hun goede salaris (Die liggen daar nu eenmaal hoger als in deze regio) op te offeren voor een nieuw bedrijf. Of kunt u mij één naam geven van een groot internationaal concern dat naar deze regio zou willen verhuizen omdat er hier zoveel personeel woont/de exploitatiekosten zo laag zijn/andere redenen? Waarschijnlijk niet. Het uiteindelijke resultaat van dit verhaal is.. Een grote stad Hoorn, met alle mogelijke voorzieningen. Bedrijventereinen in de randdorpen. Deze dorpen zien er allen zo uit, zoals Zwaag. Mensen die ooit een vrij uitzicht hadden worden aan alle kanten ingebouwd. Wég groen ruimte, wég open landschap. Alle bedrijvigheid buiten de gemeentegrenzen.
Een prachtig alternatief om eindelijk die bedrijven uit Hoorn80 weg te krijgen, maar onder valse voorwendselen.